Sonda spaţială InSight a confirmat faptul că Marte este o planetă activă din punct de vedere seismic
Un studiu publicat ieri în Nature Geoscience şi Nature Communications, bazat pe datele obţinute de sondă în primele 10 luni în care a examinat solul Planetei Roşii, arată că, în ciuda aparenţelor reci şi lipsite de viaţă din exterior, planeta este extrem de activă în subteran.
Deşi pentru început misiunea lui InSight a fost îngreunată de procesul de penetrare a scoarţei marţiene, aceasta a reuşit într-un final să îşi plaseze sonda de căldură în subteranul planetei, înregistrând de asemenea şi cutremurele din subteranul acesteia.
”Am stabilit în sfârşit că Marte este o planetă activă din punct de vedere seismic” spune Bruce Banerdt, principalul cercetător al misiunii. ”Activitatea seismică este mai mare decât cea înregistrată pe Lună, dar mai mică decât cea de pe Pământ”.
Cutremurele nu sunt suficient de puternice pentru a afecta o bază de cercetare
Înregistrarea cutremurelor de pe Marte este importantă deoarece permite oamenilor de ştiinţă să studieze şi să înţeleagă mai bine interiorul planetei. Seismometrul sondei a detectat 174 de cutremure marţiene până în septembrie 2019, inclusiv 20 cu o magnitudine între 3 şi 4.
Cutremurele înregistrate de InSight până acum se petrec la o adâncime mai mare decât cele de pe Pământ, conform CNET, venind de la aproximativ 50 de kilometri sub pământ. Cercetătorii spun că astfel de cutremure nu ar trebui totuşi să pună vreo problemă unor baze de cercetare construite pe Marte şi nici chiar unui eventual oraş marţian, la care visează miliardarul Elon Musk.
Alte studii bazate pe informaţiile obţinute de InSight arată prezenţa unor vârtejuri la suprafaţa planetei (poreclite ”diavoli de praf”), similarităţi între turbulenţele atmosferice de pe Marte şi de pe Pământ, sau prezenţa unui depozit de roci puternic magnetizate sub zona de aterizare a sondei.