Tim Drone

Ce s-a întâmplat cu gaura de dimensiuni record din stratul de ozon

O gaură neobișnuit de mare s-a format în stratul de ozon de deasupra Polului Nord, iar acum oamenii de știință au noi informații despre aceasta.

La jumătatea lunii aprilie, oamenii de știință au detectat gaura din stratul de ozon care a devenit pe parcurs cea mai mare înregistrată vreodată deasupra Polului Nord. Acum, cercetătorii spun că aceasta s-a închis. Odată cu această informație, oamenii de știință au mai identificat câteva detalii despre gaura de dimensiuni impresionane care s-a forma deasupra oceanului Arctic.

Inițial, una dintre teorii spunea că gaura uriașă s-ar fi format din cauza poluării create de om. Potrivit, Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), această gaură uriașă din stratul de ozon de deasupra Polului Nord s-a format din cauza unui vortex polar extrem de puternic. Astfel, în ciuda a ceea ce te-ai putea gândi, probabil că închiderea găurii nu are legătură cu reducerea poluării din cauza pandemiei coronavirusului.

Gaura a fost masivă: cea mai mare parte a ozonului găsită de pe o suprafață de peste 17 kilometri din stratosferă a fost epuizat, spun cercetătorii.

Cea mai mare gaură în stratul de ozon de la Polul Nord s-a închis

Stratul de ozon este important pentru locuitorii planetei pentru că ne protejează de radiațiile cu ultraviolete care vin de la Soare. Astfel, în unei găuri în acest strat, radiațiile pot pătrunde prin aceasta și pot afecta oamenii.

Fenomenul este comun deasupra Antarcticii: găurile în stratul de ozon se produc în fiecare an, din cauza unei combinații între temperaturile foarte reci și poluare. De această dată, gaura s-a deschis deasupra Arcticului, ceea ce este un fenomen mult mai rar. Ultima dată când o gaură în stratul de ozon s-a deschis deasupra Polului Nord a fost în 2011. În plus, atunci dimensiunile acesteia au fost mult mai mici decât cea care s-a aflat recent deasupra planetei noastre.

În cazul Arcticului, temperaturile sunt mai variabile. În mod obișnuit, aici nu există aceleași condiții de epuizare a ozonului, spun cercetătorii. Însă anul acesta, vânturile puternice au prins aerul rece într-un „vortex polar” deasupra Arcticii. Acest lucru a dus la temperaturi mai reci și nori mai mari decât normal. În acest context a început deteriorarea stratului de ozon la Polul Nord.

Visits: 26

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *