Tim Drone

Filmul care ar fi prezis pandemia e, de fapt, despre o problemă mult mai mare

Contagion a devenit unul dintre cele mai populare filme din această perioadă și asta pentru că aici este vorba despre o pandemie similară cu cea prin care trecem în prezent.

Contagion este un film despre un dezastru biomedical numai că nu ajunge în zona science fiction. De fapt, filmul este despre mai mult decât despre o pandemie, ci mult mai mult despre felul în care o astfel de criză afectează societatea din interior.

Coronavirusul este un virus periculos, e adevărat, însă se bazează mai mult pe entropia din societatea noastră. Mai concret, pe starea de dezordine sau de repartizare întâmplătoare a elementelor din lumea în care trăim. Și asta ne arată, de fapt, Contagion.

Partea și mai interesantă e că, în situația actuală, filmul e mai mult decât un scenariu posibil, ci e mai real ca niciodată. Spune povestea oamnilor care trec printr-o pandemie, numai că nu e destinat să-ți potolească anxietatea. Totuși, îți arată, pe de altă, parte că lumina de la capătul tunelului există.

Contagion e surprinzător de similar cu situația actuală

Filmul e atât de similar cu situația actuală încât un element de acolo abia a ajuns recent în presă, după o perioadă atât de lungă. Fiecare boală infecționasă are o rată de reproducere, numită R. Asta reprezintă numărul de persoane care transportă virusul care vor infecta o altă persoană. Când valoarea acesteia este 1.0, înseamnă că o persoană obișnuită infectează o altă persoană.

Numai că, nici în film virusul nu e neapărat cea mai mare problemă, ci problemele pe care le cauzează în societate. Chiar și în Contagion, personajul care reprezintă un oficial din cadrul CDC spune că, de fapt, „oamenii vor intra în panică și virusul va fi cea mai mică dintre grijile noastre”.

Acum că suntem în plină pandemie, avem nevoie de mijloace de distragere a atenției de la criza cu care ne confruntăm în prezent, la nivel global. Așa că mulți recurg la filme pentru asta, mai ales unele despre pandemii. Contagion este unul dintre ele și  a devenit unul dintre cele mai urmărit filme în ultima perioadă.

În acest sens, pare că există câteva explicații psihologice care îți arată de ce filmele despre pandemii ți se par atât de atrăgătoare în perioada asta. În primul rând, ar fi vorba despre un sentiment de control pe care-l căutăm. Jocurile video, filmele și serialele ne permit să extragem un minimum de control asupra unei situații care, cel puțin pentru moment, pare ieșită de sub control. Despre asta vorbește Julie Norem, profesor de psihologie în cadrul Wellesley College in Massachusetts.

Visits: 20

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *