Tim Drone

Ambasada SUA laudă victoria Laurei Codruța Kovesi la CEDO: ce a câștigat fost șefă DNA în fața României

Sentința CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi a fost făcută publică pe parcursul zilei de ieri, iar fosta șefă DNA a câștigat procesul intentat României.

Foarte mulți sunt cei care nu i-au dat nicio șansă fostei șefe DNA, dar cea mai importantă autoritate pentru protejarea drepturilor omului a confirmat că autoritățile române i-au încălcat mai multe drepturi fundamentale. Laura Codruța Kovesi a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcția de procuror-șef al DNA.

Ce a decis CEDO:

  • A fost încălcat articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) al Convenției europene pentru drepturile omului
  • A fost încălcat articolul 10 (libertatea de exprimare) al Convenției Europene

Este foarte important de reținut că această decizie nu se reflectă în costuri pentru statul român, deoarece Kovesi s-a numărat printre singurii oameni care au ajuns la CEDO doar pentru a i se confirma că a fost înșelată de autoritățile române.

”A spus că pentru dânsa este foarte importantă hotărârea în sine, ca un remediu personal, care este suficient, și că nu dorește ca cetățenii români, statul român să-i plătească o sumă de bani. Ca un detaliu, (…) despăgubirile obținute în procesele de la Curtea europeană sunt plătite de Ministerul Finanțelor, din banii noștri. (…) Recunosc, a fost primul reclamant din viața mea care nu a dorit nicio sumă de bani”, a spus avocata care a reprezentat-o pe Kovesi la CEDO, Nicoleta Popescu, în interviul acordat platformei PressHub.

În aceeași zi, pe site-ul Ambasadei SUA la București, a apărut un comunicat al ambasadorului Adrian Zuckerman pe marginea acestui subiect. În opinia oficialului, decizia CEDO subliniază importanța statului de drept într-o democrație.

„Fără posibilitatea de a apela la o justiție liberă și independentă nu există libertate sau proces democratic. Curtea a decis astăzi că Laura Codruța Kövesi a fost înlăturată pe nedrept de la conducerea DNA. Președintele Klaus Iohannis a salutat această decizie. Suntem de acord cu președintele Iohannis că drepturile fundamentale ale d-nei Kövesi au fost încălcate și că accesul liber la justiție și libertatea de expresie sunt valori esențiale într-o societate democratică. Această decizie reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție în scopul evitării investigației penale. Statele Unite vor sprijini întotdeauna principiile democratice, drepturile fundamentale și statul de drept”, afirmă diplomatul SUA într-un comunicat oficial.

Visits: 35

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *