Tim Drone

Cine s-a îmbogățit din pandemie: sumele fabuloase câștigate de miliardarii americani

Într-o perioadă în care numărul șomerilor a explodat la nivel global, iar micii întreprinzători au fost nevoiți să renunțe la afaceri, o mână de oameni s-a îmbogățit și mai mult.

Miliardarii din SUA au câștigat în primele săptămâni de pandemie un total de 282 de miliarde de dolari. În timp ce zeci de milioane de șomeri au fost înregistrați în Statele Unite ale Americii în prima lună de izolare, la polul opus, oamenii bogați au devenit semnificativ mai bogați, conform unui raport publicat de Institute for Policy Studies din SUA.

Raportul atrage atenția asupra faptului că averea a 49% dintre miliardari a crescut în acest an afectat masiv de răspândirea pandemiei în fiecare colț al mapamondului. Pe primul loc în materie de oameni care au avut de profitat se numără Jeff Bezos și oricine altcineva care deține acțiuni la Amazon.

”Închiderea a câteva sute de mii de mici afaceri a conferit Amazon oportunitatea de a-și crește cota de piață, de a-și întâri poziția în fața furnizorilor și de a câștiga mai mult în stabilirea prețurilor în raport cu consumatorii. Trecând însă peste dominația globală a Amazon în domeniul comerțului electronic, Bezos nu a pus să-și protejeze angajații de Covid-19. La finele lunii martie, deja erau depistați pozitiv angajați din 10 depozite diferite ale Amazon.”, se arată în același raport.

Printre ceilalți miliardari care au avut doar de câștigat în ultimele luni se mai numără Elon Musk, Eric Yuan – fondatorul Zoom și Sundar Pichai – CEO-ul Google, Joshua Harris – co-fondator Apollo Global Management. Dintre acționari, nimeni nu a dus-o mai bine decât cei care au investit în acțiuni Amazon.

Este însă important de reținut că nu toți miliardarii au ieșit pe plus din această perioadă. În clasamentul Forbes publicat pe 7 aprilie 2020, numărul miliardarilor a scăzut de la 2.153 în 2019 la 2.095 în 2020. În privina milionarilor în dolari, aceștia au suferit mult mai mult, comparativ cu miliardarii.

Visits: 33

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *