Tim Drone

România, afectată de un nor de praf saharian

Norul de prah saharian care planează deasupra continentului european va ajunge și deasupra României. Fenomenul va aduce o scădere a calității aerului resimțit. Când va putea fi simțită prezența acestuia?

Ce este norul de praf saharian?

Norul saharian (sau praful saharian) este un amestec de nisip și praf din Sahara, o zonă vastă de deșert care acoperă cea mai mare parte a Africii de Nord. La fel ca în multe părți ale lumii, vântul care suflă puternic peste deșert ridică în atmosferă praf și nisip.

foto: captură YouTube

foto: captură YouTube

Odată ce este ridicat de la sol de vânturi puternice, norii de praf pot atinge altitudini foarte mari și pot fi transportați în întreaga lume, acoperind mii de kilometri, potrivit explicațiilor oferite de Met Office, serviciul național de prognoză meteo din Marea Britanie.

Ulterior, praful din deșert ridicat în aer va fi repus înapoi la pământ. Pe măsură ce picăturile de ploaie cad, ele adună în drumul lor până la suprafața terestră particulele de praf. Apoi, când picăturile de ploaie aterizează jos sau pe suprafețe și se evaporă în cele din urmă, lasă în urmă un strat de praf.

Când este așteptat norul de praf saharian, în România

Autoritățile de pe întreg continentul Europei anunțau încă din jurul datei de 23 aprilie apariția acestui nor, care va plana deasupra statelor și care ajunge și deasupra României.

Ministerul Mediului a anunțat că începând de luni, 11 mai, circulația aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sudul, centrul și estul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României.

„În aceste regiuni temporar va ploua, fiind favorizată și depunerea prafului, astfel încât concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă.

Depunerile de praf în România vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua, cu o probabilitate mai mare în noaptea de luni spre marți, (11/12 mai) în vest, nord-vest și în centru, iar îndeosebi în prima parte a zilei de marți (12 mai), în zonele de deal și de munte, precum și în centru și nord-est”, se arată într-un comunicat de presă din partea Administrației Naționale de Meterologie (ANM), preluat și de Ministerul Mediului.

Prezența acestui nor saharian nu reprezintă o noutate. Pe teritoriul României, acest nor de praf saharian a mai ajuns și în luna aprilie a anului trecut, dar și în anul 2018. Fenomenul a putut fi sesizat de către români printr-un strat de praf gălbui care s-a depus pe autoturismele oamenilor, precum și pe numeroase alte suprafețe,
Medicii recomandă pe cât posibil să nu ieșim din case și să păstrăm ferestrele locuințelor închise, în acest interval de timp, scrie Digi 24.

Visits: 69

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *