Tim Drone

Cum s-a pregătit Firea pentru show-ul „Testăm pentru București” și ce probleme are

Gabriela Firea a reușit, în sfârșit, să monteze scena pentru show-ul „Testăm pentru București”. A anunțat că platforma pe care se pot înscrie bucureștenii este funcțională, dar ulterior au apărut niște probleme. Mai important de reținut e, însă, cum a ajuns primarul-general în acest punct.

Vineri, 22 mai, Gabriela Firea s-a aflat din nou în vizorul televiziunilor cu evenimentul prin care a anunțat startul programului „Testăm pentru București”. E vorba de mult așteptata testare, promisă de edilul-șef, în cadrul căreia ar urma să fie identificați bucureștenii infectați cu coronavirus.

11.000 de persoane vor fi testate, spune Gabriela Firea. E o testare gratuită de tip Real Time PCR, iar platforma testampentrubucuresteni.assmb.ro  a fost lansată în jurul orei 13.00. În numai câteva ore, însă, site-ul căzuse. Cel mai probabil din cauza numărului mare de solicitanți, din moment ce doar în prima jumătate de oră se înscriseseră 700 de persoane.

Practic, proiectul anunțat cu mare fast a debutat, cum se întâmplă atunci când statul apelează la noile tehnologii, cu stângul.

Cum se face proiectul”Testăm pentru București”

La evenimentul de lansare, primarul general a anunțat că în prima etapă vor fi acceptate 11.000 de înscrieri, dar persoanele interesate care nu reușesc să efectueze testul vor rămâne în baza de date, fiind invitate la testare într-o a doua etapă a proiectului. Edilul susține că testul nu e deloc dureros.

„Este vorba doar despre un exudat nazal și faringian, am făcut și eu un astfel de test. Nu este nimic invaziv, nu este de speriat. Testarea este gratuită. După ce vă veți înscrie pe această platformă, veți fi contactați de colegii noștri și programați, de comun acord, la una dintre cele nouă clinici de stat și private care sunt afiliate programului nostru, în ziua și ora pe care le doriți și dumneavoastră. Nu va fi o problemă distanța, pentru că avem 20 de laboratoare acreditate, pe care le conțin cele nouă clinici. Deci va fi destul de ușor de ajuns”, a spus Firea.

Persoanele care vor fi depistate pozitiv vor fi informate despre acest lucru și se va începe și o anchetă epidemiologică pentru a se identifica persoanele cu care au intrat în contact.

„Decizia ca persoanele infectate, dar asimptomatice, să fie internate într-un spital de boli infecțioase sau un spital suport aparține în totalitate Comitetului Național pentru Situații Special de Urgență, nu Primăriei Capitalei”, a subliniat Gabriela Firea. Edilul-șef a amintit că au fost selectate deja 10.500 de persoane din Municipiul București, din toate cele șase sectoare, care vor fi contactate prin primăriile de sector și invitate să fie testate cu teste de tip anticorpi.

Sunt, practic, testele care arată dacă cineva a avut coronavirus la un moment dat.

Cum a ajuns Firea să-și pună în practică ideea

Gabriela Firea a ținut cu dinții de acest proiect privind testarea bucureștenilor, un proiect care a fost demarat în colaborare cu Institutul Matei Balș din București, condus de Streinu-Cercel. Până să ajungă să susțină evenimentul la care a anunțat demararea proiectului, edilul-șef a avut o lungă perioadă presărată cu bâlbe și gafe pe subiect.

Mulți au criticat-o pe Gabrile Firea și i-au atras atenția că Primăria Capitalei n-are capacitatea de a mobiliza personal medical care să se ocupe de această testare într-un timp foarte rezonabil. Chiar și la 11.000 de bucureșteni testați, demersul s-au putea întinde pe o perioadă mai lungă de timp. Mai ales că personalul medical e implicat, la fel ca cel din restul țării, în acțiunea derulată de Ministerul Sănătății la nivel național, la anchetele epidemiologice care necesită timp, la prelucrarea testelor realizate în acțiunea de la nivel guvernamental.

Există voci care cred că primarul-general are, de fapt, un singur scop: cel electoral – caută să-și facă imagine, să fie sigură că are șanse reale și la câștigarea celui de-al doilea mandat.

Nu e clar deocamdată pe ce durată se va întinde testarea bucureștenilor, iar Gabriela Firea a refuzat să ofere detalii despre acest lucru.

Visits: 8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *