Tim Drone

Era de așteptat: Apar NOI regimuri autoritare

Una din consecinţele epidemiei de coronavirus ar putea fi apariţia unor noi regimuri autoritare în Africa, avertizează Fundaţia Konrad Adenauer într-un raport consultat vineri de grupul german de presă RND.

Documentul citat de dpa arată că în mai multe state africane, cum ar fi Uganda, Mali sau Tanzania, există “o tendinţă în creştere către acumularea autoritară a puterii”. “Aceste evoluţii vor duce probabil la regrese în domeniile democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept”, mai apreciază fundaţia afiliată Uniunii Creştin Democrate conduse de cancelarul Angela Merkel, după cum notează și Agerpres.

Violențe împotriva cetățenilor

În alte state africane, epidemia a dus la violenţe împotriva cetăţenilor. Organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch afirmă că poliţia din Kenya a ucis cel puţin şase oameni în primele zile de aplicare a restricţiilor de circulaţie.

Printre evoluţiile prognozate se numără blocarea parlamentelor, eliminarea unor organizaţii de presă şi amânarea alegerilor. Poliţia şi forţele armate vor primi mult mai multă autoritate, iar în Kenya sau Africa de Sud aceasta a dus deja la recurgerea disproporţionată la forţă. În Tanzania, preşedintele John Magufuli este criticat tot mai mult pentru modul în care gestionează epidemia. El a implementat mai puţine măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului decât în alte ţări şi a pus la îndoială public rezultatele testelor în laboratoarele naţionale.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe…

Visits: 10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *