Tim Drone

Cineva a fost foarte ATENT la pandemie: Joc periculos în jurul nostru

Avertismentul CE privește folosirea sporită a armelor biologice, precum viruși sau bacterii. Și face referire la faptul că teroriștii au fost foarte atenți și nu vor uita „lecțiile învățate” în timpul pandemiei de coronavirus. Experții în securitate ai Consiliului Europei au atras atenția luni că, pe viitor, teroriștii ar putea folosi mai mult armele biologice, după pandemia de coronavirus potrivit DW.

„COVID-19 a demonstrat cât de vulnerabilă este societatea modernă în fața infecțiilor virale și a urmărilor acestora”, a precizat într-o declarație Comitetul pentru Contraterorism al Consiliului. Nu ar exista niciun motiv să credem că grupările teroriste vor uita lecțiile învățate de la această pandemie, se spune în declarația comitetului amintit, citată de grupul de presă Funke.

Utilizarea deliberată a agenților patogeni

„Daunele create astfel ar fi cu impact rapid și potențial global”, se mai arată în document. Agențiile de securitate germane nu dețin deocamdată informații sau indicii privind iminența unor astfel de atacuri teroriste cu arme biologice, se mai spune în declarație. Totuși, utilizarea deliberată a unor agenți patogeni precum virușii sau bacteriile într-un act terorist „s-ar putea dovedi extrem de eficientă.”

Pagubele create oamenilor și economiilor ar putea fi „semnificativ mai mari” decât în cazul atacurilor teroriste „tradiționale”, se maa spune în declarația care lansează un semnal de alarmă cu privire la un joc periculos care ar putea fi în plină desfășurare în jurul nostru.  

Pregătiri prin exerciții de antrenament

Experții în securitate ai Consiliului au cerut statelor europene să își coordoneze mai bine reacțiile față de astfel de amenințări. Comitetul a solicitat specific celor 47 de state membre ale Consiliului Europei să se pregătească prin exerciții de antrenament de un eventual atac cu arme biologice. Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, declarase în aprilie că vede un pericol sporit de atacuri bioteroriste care ar urma să aibă ca obiectiv crearea unei pandemii precum cea de coronavirus.

Visits: 37

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *