Tim Drone

Neașteptat: Ceva ce nu place tuturor poate prelungi VIAȚA

Chiar şi în cazul persoanelor care s-au bucurat de activităţi culturale mai rar – o dată sau de două ori pe an – a fost observat un risc redus cu 14 procente de deces în perioada medie de monitorizare de 12 ani, în comparaţie cu indivizii care nu au intrat în contact cu evenimente artistice sau culturale. Aceasta releva cercetarea realizată în Marea Britanie, potrivit Press Association.

Rezultatele s-au menţinut chiar şi atunci când au fost luaţi în considerare factori susceptibili să influenţeze aceste rezultate (starea civilă, statutul profesional, nivelul de trai, educaţia sau grupurile sociale), oricât ar suna de neașteptat.  

Arte și longevitate

Pentru acest studiu publicat în jurnalul ştiinţific British Medical Journal (BMJ) participanţilor li s-a solicitat să menţioneze cât de frecvent au intrat în contact cu arta şi evenimentele culturale. La studiu au participat persoane cu vârste peste 50 de ani – vârsta medie de 66 ani – 54% fiind femei. Cercetătorii de la University College London au concluzionat: ”Implicarea în arte receptive ar putea prezenta o asociere protectoare cu longevitatea în cazul adulţilor mai în vârstă. Această asociere s-ar putea explica parţial prin diferenţe în ceea ce priveşte cogniţia, sănătatea mintală şi activitatea fizică între cei care se angajează în arte şi cei care nu fac acest lucru şi se menţine chiar şi atunci când modelul este ajustat în funcţie de anumiţi factori”.

Şi alte studii anterioare au relevat că persoanele care intră în contact cu artele îşi pot îmbunătăţi astfel starea fizică şi psihică, fiind observate beneficii în ceea ce priveşte depresia, demenţa, durerea cronică şi sindromul de fragilitate, potrivit  Press Association. Desigur, nu tuturor le place arta, dar aceasta nu înseamnă că nu își pot asigura longevitatea măcar printr-o viață sănătoasă din punct de vedere fizic și alimentar.  

Ajută la recuperarea oamenilor

În altă ordine de idei, dar pe aceeași temă, conform unui studiu realizat în 2004, crearea de materiale artistice și simpla observare a artei reduc producerea cortizolului, supranumit și hormonul stresului. Prin pictură se eliberează endorfine în organism, hormoni cu proprietăți analgezice care pot calma durerile și în plus dau starea de bine. Și iar de exemplu, un studiu de amploare din Marea Britanie, bazat pe sute de interviuri şi zeci de studii de caz, demonstrea, conform The Guardian, că artele pot avea un rol covârşitor în menţinerea sănătăţii şi bunăstării. Condus de foşti miniştrii ai artelor, Alan Howarth şi Ed Vaizey, studiul susţine că artele ajută la recuperarea oamenilor care au suferit de diverse boli, la o viaţă mai lungă, şi, implicit, la economisirea de bani în serviciile sociale şi de sănătate.

Studiul include, printre altele, proiecte ce vizează bolnavi cu mai multe afecţiueni – de la depresie, durere cronică şi până la accident vascular cerebral, care au luat parte la cursuri de poezie, ceramică, desen, mozaic sau pictură desfăşurate de-a lungul mai multor săptămâni. Ca o concluzie generală și dacă mai era nevoie, arta are și rol vindecător…

Visits: 7

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *