Tim Drone

Curios: Ce caută virusul cu atâta RAPIDITATE printre anumite populaţii

Când europenii au navigat pentru prima oară în apele din pădurea amazoniană, variola adusă de ei decima triburile locale. Mai târziu, cei sosiţi în căutarea cauciucului şi a aurului, dar şi coloniştii, au adus malarie, rujeolă şi gripă. Acum, situația e și mai stranie…

Pandemia se răspândeşte rapid în rândul populaţiilor indigene din Brazilia, numărul deceselor cauzate de boala provocată de acesta crescând de peste cinci ori în ultima lună, potrivit datelor colectate de o asociaţie naţională, potrivit Reuters. Epidemiologii au sperat că distanţa la care se află triburile le-ar putea proteja, însă virusul, care s-a manifestat mai întâi în Sao Paulo şi Rio de Janeiro, devastează din ce în ce mai mult comunităţile îndepărtate.

“Mulţi sunt bolnavi în sat şi nu primim ajutor”

Pentru mulţi indigeni situaţia aminteşte de trecutul sumbru, legat de invazia europenilor cu bolile lor. Numărul deceselor în rândul populaţiilor indigene din Brazilia a crescut la 182 la 1 iunie, de la 28 la sfârşitul lunii aprilie, conform Articulaçăo dos Povos Indígenas do Brasil (APIB), o asociaţie-umbrelă, ce reuneşte cele 305 triburi din ţară. Itamaré Surui, un indigen din Sororó, un sat din statul sud-estic Pará, a povestit că deşi oamenii se îmbolnăvesc, guvernul nu a furnizat teste pentru a se confirma dacă aceştia au COVID-19. ”Mă simt ameţit, cu febră şi dureri de stomac. Mulţi sunt bolnavi în sat şi nu primim ajutor”, a declarat el, potrivit Agerpres. Cifrele oficiale furnizate de guvernul brazilian indică 59 de morţi deoarece sunt clasificate decese în rândul indigenilor doar cazurile din triburile din rezervaţii, nu şi cele ale persoanelor care au migrat la oraşe, notează Reuters.

Realitatea e rea

Cifrele pot fi considerate mici comparativ cu restul Braziliei, unde este în prezent al doilea cel mai mare focar din lume, dar sunt semnificative, deoarece indică faptul că virusul a pătruns în comunităţi vulnerabile unde medicii se tem că răspândirea se va dovedi devastatoare. Medicul Erik Jennings, care lucrează cu populaţiile indigene, a declarat că numărul morţilor oferă o imagine a ceea ce se întâmpla cu câteva săptămâni în urmă, din cauza unei sub-raportări a cazurilor şi a perioadei în care un pacient moare. ”Realitatea din prezent este mult mai rea”, a precizat el adăugând că lipsa acută a testărilor a făcut foarte dificil de ştiut exact cât de gravă este situaţia. Prima rezervaţie indigenă a Braziliei, Parcul Xingu, unde trăiesc 16 triburi a blocat accesul persoanelor din exterior, iar până în prezent nu a înregistrat niciun caz de COVID-19. ”Pericolul este însă mare deoarece contaminarea este aproape”, a adăugat el.

Singurele unităţi de terapie intensivă se află în Manaus, unde a fost deschisă săptămâna trecută o aripă pentru pacienţii indigeni pe care i-a atins pandemia.  chiar şi acolo accesul persoanelor indigene este complicat, mai comentează Reuters. Mai multe femei indigene au protestat de curând în faţa spitalului pentru că şamanii tribului nu au fost lăsaţi înăuntru pentru a putea aduce ierburi medicinale unei rude diagnosticate cu COVID-19.

Localnicii au dat mesaje pe rețele 

În Pará, statul vecin cu Amazonas, virusul a pus stăpânire pe aşezările din jurul celei mai mari mine de fier din lume. Tribul Xikrin din zonă suferă. După decesul şefului de trib, două camioane ale armatei cu soldaţi au sosit în zonă cu truse de testare, măşti de protecţie şi personal medical, potrivit mesajelor publicate pe reţelele de socializare de către locuitori. Satul cu 900 de indigeni a confirmat până în prezent 54 de cazuri de COVID-19 şi cinci decese, cel mai recent caz fiind cel al unui copil care a murit miercuri dimineaţă. ”Este atât de trist. Copilul a murit în urma unei infecţii grave la plămâni”, a indicat într-un mesaj liderul comunităţii din Cateté, Tekore Velho.

Douglas Rodrigues, un alt medic care a lucrat cu triburile indigene timp de 30 de ani, a mărturisit că se teme pentru triburile din statul Amazonas, unde singurele spitale publice echipate cu ventilatoare, situate în capitala Manaus, sunt deja la capacitate maximă. ”În Amazonas, boala este o condamnare la moarte”, a declarat el.

Visits: 20

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *