Tim Drone

Luna aceasta e SFÂRȘITUL? La ce trebuie să ne așteptăm

Zhong Nanshan a anunţat în nenumărate rânduri, în ultimul timp, că pandemia ar putea lua sfârşit în iunie, dacă ţările cele mai afectate vor lua măsuri suficiente. „Dacă unele ţări nu acordă atenţie pericolului şi gradului de infectare ale pandemiei şi nu intervin în forţă, atunci ar putea dura mai mult. În mod normal, vara, când temperatura este relativ ridicată, virusul este relativ mai puţin activ”, e de părere  Zhong, care a mai afirmat, de altfel, acest lucru.

Un pic în contradicție

Zhong este cunoscut pentru activitatea sa din timpul epidemiei SARS şi a prezis anterior că virusul din China va atinge vârful la mijlocul lunii februarie şi va fi sub control până la sfârşitul lunii aprilie. Părerile sale însă intră un pic în contradicție cu cele ale unora dintre specailiștii care consideră că virusul nu ține cont de climă.  Anotimpurile nu joacă decât un rol minor în epidemiologia COVID-19, este concluzia la care au ajuns oamenii de știință din Canada, potrivit The Independent. Cercetătorii din Canada au examinat răspândirea Covid-19 în întreaga lume la sfârșitul lunii martie, în locuri cu diferite umidități, latitudini și măsuri de sănătate publică, inclusiv distanțarea socială.

Ceva ce nu poate fi estimat fiabil

Dr. Peter Juni, de la Universitatea din Toronto, a explicat că echipa de cercetători a descoperit o slabă legătură sau niciuna între răspândirea coronavirusului și temperatură sau latitudine și doar o asociere slabă cu umiditatea. „Am făcut un studiu preliminar care sugera că latitudinea și temperatura pot juca un rol. Dar când am repetat studiul în condiții mult mai riguroase, am obținut rezultatul opus ”, a spus el.

Rămâne de văzut cine a avut dreptate, desi toată lumea ar dori să se împlinească ceea ce crede Zhong Nanshan, pentru a scăpa mai repede de pandemie. O speranță ar putea fi faptul că studiul cercetătorilor din Toronto are și o serie de limitări, după cum spun chiar autorii lui. Și anume este vorba în primul rând de diferențele semnificative în practicile de testare între diferite zone geopolitice, ceea ce a făcut ca rata reală a infectării să nu poată fi estimată fiabil.

Visits: 20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *