Tim Drone

Azi sunt Rusaliile: Cum SCĂPĂM de spiritele rele. Ce sunt Ielele

Rusaliile reprezintă sărbătoarea populară care se celebrează în aceeaşi zi cu Cincizecimea, fiind dedicată îndeosebi spiritelor morţilor. Creştinii prăznuiesc Rusaliile timp de trei zile (în Moldova sau Transilvania), şapte zile (Muntenia şi Oltenia), sau opt zile (în Banat). În această zi credincioșii păstrează câteva superstiții și tradiții care să-i ferească de spiritele rele ale Ielelor. Cine sunt aceste Iele, despre care vorbea și Dimitrie Cantemir, vom afla pe parcurs…

3.000 de oameni s-au convertit la creștinism

Duminica de Rusalii se mai numește și Duminica Mare și este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de Înviere. Potrivit Noului Testament, la 50 de zile de la Înviere, Duhul Sfânt s-a pogorât în chip de limbi de foc peste cei 12 isprezece apostoli, dar și peste cei șaptezeci de ucenici. Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor și să se înțeleagă între ei. Atunci, Sfântul Apostol Petru a vorbit în mijlocul mulțimii, iar 3.000 de oameni s-au convertit la creștinism. Se crede astfel că Cincizecimea este sărbătoarea întemeierii Bisericii Creștine, pentru că cei 3.000 de oameni au alcătuit cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

Și Sfânta Treime

A doua zi de Rusalii este trecută în calendarele românești ca sărbătoare a Sfintei Treimi. De Rusalii, există obiceiul ca credincioșii să ducă în biserici ramuri de nuc sau de tei pentru a fi sfințite. Acestea simbolizează limbile de foc ce s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. Cu aceste ramuri se împodobesc apoi casele și icoanele, fiindcă se consideră a avea puterea de a alunga spiritele rele. În plus, se crede ca teiul ferește gospodăriile de grindină și de alte fenomene ale naturii. Dansul Călușarilor este una dintre cele mai cunoscute tradiții de Rusalii, întâlnită mai ales în Oltenia. Acest joc este considerat tămăduitor, aducător de sănătate și noroc. Grupați în cete de câte 7-8, călușarii își încep dansul a doua zi de Rusalii. Ei merg din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele rele. Oamenii obișnuiesc să-i întâmpine pe călușari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare.

O altă tradiție cunoscută de Rusalii, mai ales în Ardeal, poartă numele de “Împănatul boului”. Obiceiul constă într-o adunare ce se desfășoară pe ulițele satului. Personajul principal este un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori.

Pentru a nu fi “luat de Rusalii”

Una dintre superstițiile legate de Rusalii este aceea că nu trebuie să speli și nici să muncești în aceste zile. Se spune în popor că acela care nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”. De Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde și pedepsi. Nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri, fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele. Începând cu ziua de Rusalii, timp de 9 săptămâni, se culeg ierburile de leac Nu e bine să te cerți în această zi, fiindcă vei fi “luat de Rusalii”. Potrivit suspertițiilor din popor, de Rusalii este bine să porți asupra ta frunze de nuc sau de tei, sfințite la biserică, pentru a fi ferit de spiritele rele. De asemenea, în această zi se duc la biserică crengi de tei şi frunze de nuc, iar după ce sunt sfinţite se pun la streşinile caselor sau la icoane.

Dimitrie Cantemir numea Ielele „nimfe ale aerului”

În mitologia românească, Rusaliile – cuvânt provenit din latinescul “rosalia” (sărbătoarea trandafirilor) sunt considerate femei fabuloase din categoria Ielelor, fiicele  lui Rusalim Împărat. În „Description Moldaviae”, Dimitrie Cantemir numea Ielele „nimfe ale aerului, îndrăgostite cel mai des de tinerii mai frumoşi”. Nu se cunoaşte originea acestui mit, “Iele” nefiind un nume, ci pronumele personal feminin „Ele”, rostit popular. Acest mit a fost suprapus, ulterior, peste sărbătoarea creştină postpascală a Cincizecimii şi devenită Duminica Rusaliilor.

Tradiţia spune că, cei care păcătuiesc şi nu respectă zilele de Rusalii, sunt pedepsiţi de iele, care le iau minţile sau îi pocesc, leacul pentru bolile lăsate de Rusalii fiind pelinul uscat pus sub pernă. Tot potrivit superstițiilor populare, nu este indicat să dormi afară în noaptea de Rusalii, să mergi la fântână sau la răspântii.

Visits: 49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *