Tim Drone

De neînchipuit: Frica de virus trece, faceți loc la o NOUĂ TEAMĂ

Iată însă că unele semnale ale analiștilor americani releva ceva ce a fost definit a fi mai grav decât teama de pandemie. Milioane de americani și-au învins frica de coronavirus. Există însă un alt tip de “epidemie” care încă paralizează o parte din America: teama de bărbații afro-americani în spațiile publice, potrivit CNN.

Experimente sociale

În weekend-ul în care cetățenii americani au celebrat Ziua Eroilor, două incidente tulburătoare care au avut în prim plan bărbați afro-americani au făcut înconjurul presei internaționale. Un bărbat a murit după ce a fost călcat pe gât de un polițist din statul Minneapolis, iar al doilea incident implică o femeie care a sunat la poliție, mințind că este amenințată de un bărbat de culoare care i-a cerut să-și țină câinele în lesă.

De ce persistă această frică? America a asociat mult timp bărbații afro-americani cu criminalitatea și hipersexualitatea. În urma unor experimente sociale s-a constatat că și polițiștii cu experiență tind să vadă afro-americanii drept o amenințare. Această frică nu izvorăște doar din rasism. Există lucrări literare, cât și studii de psihologie care vorbesc despre o „tradiție” potrivit căreia unii „bărbați albi” proiectează agresiunea primară pe care refuză să o vadă în ei înșiși asupra „oamenilor negri”.

Adânc înrădăcinate în imaginația colectivă

Stereotipurile legate de persoanele afro-americane sunt adânc înrădăcinate în imaginația colectivă, încât chiar în rândul americanilor de culoare există persoane care își văd semenii drept o amenințare.

Jurnalistul John Blake susține că aceste comportamente ar putea fi reduse prin expunerea la motivul fricii. „Până când tot mai mulți nu vor trăi în comunitățile afro-americane și nu se vor împrieteni cu persoanele de culoare, teama va persista. Există povești despre oameni care au învățat să vadă cetățenii de culoare în întreaga lor complexitate, după ce au fost nevoiți să stea într-un mediu dominat de afro-americani”, este de părere Blake.

În pandemia de corona au murit până acum în SUA, procentual, mai mulţi afro-americani decât albi din cauza noului virus. Aproximativ 23 la sută din cei care au murit au fost afro-americani, deşi aceştia reprezintă doar 13 la sută din populaţie, potrivit Deutsche Welle.

Visits: 9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *