Tim Drone

De ce NU vin turiștii la Veneția

După atâta carantină, Italia și-a redeschis frontierele.  Dar Veneția – orașul care, de obicei, explodează de afluența turiștilor, se confruntă cu un paradox. Dacă nu demult localnicii protestau că sunt pur și simplu sufocați de numărul mare de turiști, acum aceiași localnici contemplă fără hoardele de turiști, potrivit CNN Travel. Care mai vorbește și despre faptul că turismul trăiește un “moment funerar” în Veneția.

Italia tocmai a redeschis, nu numai toate granițele regionale, dar și cele naționale, permițând cetățenilor europeni să reintre în țară. Gondolierii îi așteaptă cu nerăbdare pe turiști. După două luni de carantină, imaginea pieței San Marco, altădată plină de turiști care se plimbă făcând fotografii sau hrănind stolurile de porumbei, rămâne doar o amintire. În fața Palatului Dogilor, patru gondolieri se odihnesc la umbră. „Avem nevoie de toată lumea, de oricine, chiar de turism de masă, atât timp cât putem lucra”, a spus unul dintre ei. E Andrea Balbi, șeful gondolierilor, președintele uniunii lor. Ochelarii lui de soare nu-i ascund dezamagirea. Veneția murea asfixiată de turiști, acum agonia ei este acum accelerată de o pandemie care a ucis toate formele de turism, conform smartradio.ro.

Chiria locației unde ancorează costă între 2.000 și 2.500 de euro pe an. Și la fel de mult, întreținerea. Costuri pe care gondolierii, beneficiari ai ajutorului de urgență de 600 de euro lunar, precum toți lucrătorii independenți din Italia, le plătesc cu dificultate.

Italia e lăsată de izbeliște?

 Pe 2 iunie, de sărbătoarea nașterii Republicii Italiene, câteva zeci de mii de locuitori ai regiunii și-au petrecut sărbătorile la Veneția. Localnicii au venit să viziteze orașul înainte ca regiunea să fie deschisă pentru restul țării și pentru continent. O mică consolare după câteva săptămâni de criză pandemică, ceea ce sugerează un sezon de vară nu prea fericit.

Să întoarcem însă puțin “fața turistică” spre politică: Autoritățile italiene nu au apreciat lipsa de respect a vecinilor austrieci, când ministrul de Externe a anunțat deschiderea granitelor către cetățenii din șapte țări ale Europei, cu excepția italienilor. După redeschiderea frontierelor, pe 3 iunie, Italia a sperat la un gest reciproc din partea partenerilor europeni. Fără succes. Peninsula, cu 234.000 de cazuri și peste 33.000 de victime, rămâne în continuare exclusă dintr-o liberă circulație reluată.

Jan Van Der Borg, profesor de economie turistică la Universitatea din Veneția, spune că singura soluție este adoptarea unui sistem bazat pe rezervări, în special pentru turiștii care intenționează să rămână doar câteva ore. Dacă orașul este pe punctul de a fi prea aglomerat, turiștii vor trebui să reprogrameze vizita. De asemenea, economistul speră să rezolve problema turismului de masă, redenumit „turism care mușcă și fuge”.

Spre ce altceva s-ar putea reorienta orașul

Limitarea intrărilor la 18 milioane de turisti pe an ar dezvolta, prin urmare, turismul „de calitate”, destinat celor care doresc să descopere orașul, petrecând cel puțin o noapte sau două. Astfel, orașul ar putea înceta să își concentreze economia exclusiv pe turism și să dezvolte alte sectoare, cum ar fi exportul, industria sticlei Murano, care astăzi suferă puțin din cauza absenței vizitatorilor. Coronavirusul ar putea fi, așadar, o ocazie potrivită pentru a încuraja turismul durabil. Dar…

Orașul primește în jur de 30 de milioane de oameni în fiecare an, mai mult de doi turiști la fiecare rezident, zilnic. 80% dintre ei stau doar câteva ore, iar serviciile oferite sunt destinate exclusiv acestui supra-turism. Locul riscă să devină „un muzeu în aer liber sau, mai rău, un Disneyland fără suflete, fără tradiții, fără venețieni”, se teme profesorul Jan Van Der Borg.

Foto: ABC News

Visits: 35

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *