Tim Drone

Scrisoarea DESCHISĂ a unei actrițe celebre: „E timpul să declarăm stare de urgență culturală”

Lumea culturală este în criză. Actori, regizori, muzicieni și alte personalități din domeniul artistic au lansat o avertizare la postul de radio France Inter, încă de luna trecută, la adresa președintelui Franței. Cu privire la un sector care se simte uitat în această criză. Printre aceștia, actrița Isabelle Adjani, care i-a cerut lui Emmanuel Macron „să declare o stare de urgență culturală”, într-o scrisoare deschisă. Nu știm câți au dat atenția cuvenită acestei scrisori arunci când a fost publicată, dar cu siguranță ea poate constitui un manifest peste vremuri.

Cultura este incompatibilă cu distanțarea socială

„Domnule Președinte, este timpul să declarați o stare de urgență culturală”, a spus actrița în vârstă de 64 de ani, care a semnat și scrisoarea din Le Monde, adresată lui Emmanuel Macron. “O urgență necondiționată, o urgență nelimitată, o urgență în care libertatea de a crea nu va fi pusă la îndoială, deoarece cultura este incompatibilă cu distanțarea socială, deoarece arta este o stare în care libertatea este o necesitate, arta este o stare în care libertatea e lege”.

„Știm, știți, că noi, artizanii vulnerabili dar indestructibili ai culturii, suntem un exponent major al democrației într-o țară, că existența noastră produce un antidot puternic față de tot ce însemnă oprimarea libertății și că noi avem curajul de a vă spune că reluarea activității din cinematografie, teatru, dans, muzică, muzee, trebuie să fie pentru mâine, și nu pentru poimâine ”, a mai evidențiat actrița câștigătoare a 5 premii César, potrivit Le Figaro

Să salvăm acest bun democratic!

„Da, va trebui să extindem drepturile celor care lucreaza în artă; da, va trebui să punem condiții noi pentru contractele de scurtă durată; da, va trebui să prevenim închiderea permanentă a spațiilor culturale (indiferent de dimensiunea și vocația lor); da, va trebui să scutim de taxe pe cei care depind de artiști și autori”, a mai spus Adjani, apărând drepturile profesioniștilor din lumea culturii, puternic afectată de pandemie.

„Starea de urgență culturală: apărarea unei moșteniri vii care aparține tuturor cetățenilor din Franța. Ajutați-ne să salvăm acest bun democratic comun și neprețuit care este cultura noastră ”, a conchis Isabelle Adjani.

Visits: 11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *