Tim Drone

Poveste încurcată: Jurnalul care CONȚINE locațiile unor comori

Totul e notat într-un jurnal nazist, care conține locațiile unor comori estimate la miliarde de euro. Jurnalul care datează din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și care a fost descoperit de curând, prezintă locațiile și hărțile mai multor locuri unde sunt ascunse comori de miliarde de euro furate de naziști, potrivit  FoxNews.

Dar al cui e jurnalul? Sau, mai bine zis, cine l-a oblăduit? Ofițerul SS sub pseudonimul ”Michaelis” este cel care l-a ținut, conform The First News. Jurnalul conține toate planurile lui Heinrich Himmler care a dorit să ascundă opere de artă, artefacte, aur și alte comori pe care naziștii le-au furat în timpul războiului. Documentul conține și o hartă a celor 11 locații unde sunt ascunse aceste comori inclusiv cea a a castelului Hochberg, în sud-vestul Poloniei. Se crede că doar comoara ascunsă în puțul de sub castel, ce se pare că a fost furata din Rechsbank, din fostul oraș Breslau, are o valoare de miliarde de euro, după cum nota CBS News.

Responsabil cu transporturile naziste

TFN a precizat că aurul ar fi estimat la mai multe miliarde de euro. Timp de decenii după război, jurnalul lui ”Michaelis” a fost ţinut în secret, ascuns în oraşul german Quedlinburg. Documentul se afla în posesia unei loje masonice vechi de peste 1 mileniu, în rândurile căreia se aflau şi ofiţeri nazişti în perioada celui de-al Treilea Reich. Unul dintre membri ar fi fost chiar ”Michaelis”, care era responsabil de transporturile naziste în regiunea de sud-vest a Poloniei, conform TFN. Decenii după război, jurnalul Michaelis a fost ținut secret de loja Masonică din orasul Quedlinburg, din Germania, potrivit TFN, însă societatea ce l-a detinut a fost de acord în 2019 să predea jurnalul fundatiei Silesian Bridge, din Polonia.

Organizatia sugerează că exista documente suplimentare ce demonstrează că, după ce nazișții ar fi ascuns comoara furată, ar fi ucis martorii, le-ar fi aruncat corpurile în puț și ar fi detonat explozibil pentru a ascunde intrarea.

Experţii au determinat că jurnalul a fost scris într-adevăr în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, însă autenticitatea sa trebuie să fie confirmată şi de Ministerul polonez al Culturii. Silezia Inferioară era împânzită de peşteri, mine şi tuneluri, precum şi de castele şi palate cu catacombe adânci şi vechi, ce le ofereau naziştilor ascunzători ideale pentru operele de artă şi aurul furat.

Multe definitiv pierdute

Naziştii au jefuit aproximativ 5 milioane de opere de artă de la familii înstărite de evrei, muzee şi colecţii particulare, iar o echipă de 350 de ofiţeri aliaţi, curatori şi experţi în artă, denumiţi generic ”Monuments Men” (unitatea de investigaţii din cadrul ALIU), a fost însărcinată să găsească aceste opere de artă după capitularea Reich-ului. După război, Art Looting Intelligence Unit (ALIU) – biroul înfiinţat de guvernul American, l-a identificat pe directorul Muzeului Sileziei, pe nume Günther Grundmann, ca având legătură cu operele de artă ascunse în Silezia Inferioară.

Grundmann a creat o listă cu 80 de locaţii din Silezia Inferioară – dintre care una este Palatul Hochberg – unde au fost ascunse aceste comori, însă multe dintre ele sunt considerate definitiv pierdute după ce ar fi fost descoperite de Armata Roşie aflată în ofensivă la sfârşitul războiului, conform MAE polonez. În prezent, aproximativ 63.000 de opere de artă şi obiecte de valoare furate de nazişti de la evreii polonezi sunt în continuare dispărute, iar autorităţile poloneze le caută în continuare pentru a le returna urmaşilor. În ceea ce priveşte comoara ascunsă sub castelul Hochberg, proprietarii din prezent doresc să renoveze palatul care este căzut în ruină, iar aceste lucrări de renovare vor include şi căutarea puțului şi a comorii pe care se presupune că o ascunde.

Visits: 19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *