Tim Drone

Ai purta MASCĂ transparentă?

Aceasta afirma în luna mai Doriana Marini, CEO Dienpi – o companie italiană care se lansa în producerea de măști chirurgicale transparente. Subliniind că sunt utile celor cu deficienție de auz, care se bazează pe limbajul mimico-gestual. Și adăugând că, în plus, chiar și patronii o găsesc folositoare, pentru că vor ca angajații să afișeze o față zâmbitoare în fața clienților. S-a spus la momentul respective că această companie italiană a găsit soluția salvatoare în măști. Cum fabrica acestei compnii era deja echipată cu mașini de cusut, a creat prima mască chirurgicală lavabilă, certificată medical, care a devenit ulterior modelul transparent din prezent.

Iată că în prezent, o mască de protecție transparentă și biodegradabilă, inventată de un grup de cercetători elvețieni, își propune să rezolve multe, potrivit ledauphine.com. Mai precis, problemele de comunicare și de poluare care ies la iveală acum, la folosirea actualelor măști chirurgicale convenționale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Obstacole majore

HelloMasks se numesc noile măști inventate de cercetătorii de la Școala politehnică din Lausanne (EPFL) și Laboratoarele federale elvețiene de știință și tehnologie a materialelor (Empa). Cercetătorii și-au făcut recent un startup, denumit HMCARE, care a finalizat acum o rundă de strângere de fonduri de 1 milion de franci (circa 930.000 de euro) pentru a dezvolta și a scoate pe piață produsul rezultat din cercetare.

De când cu măsurile de preveniree a răspândirii pandemiei, actualele măști disponibile pe piață, fie că sunt albe sau albastre, ridică „obstacole majore în comunicare” pentru „unele segmente ale populației, cum sunt copiii, bătrânii și persoanele cu deficiențe de auz”, după cum notează EPFL pe site-ul său oficial.

Video – https://www.youtube.com/watch?v=68OgBXj0fEg

De asemenea, măștile (de unică folosință) sunt adesea aruncate pe străzi și generează  poluare. Noile HelloMasks își propun acum să rezolve mari probleme. Iar cercetătorii au căutat să realizeze de la bun început un material bidegradabil sau reciclabil. Astfel, aceste măști sunt realizate 99% din biomasă, iar echipa lucrează să ajungă la proporția de 100%.

Au ajuns la o membrană

În urma finanțării de 1 milion de franci atrase acum, startup-ul HMCARE susține că e gata să înceapă procesul industrial, pentru ca noile măști să fie lansate pe piață la începutul anului 2021. Cercetătorii EPFL și Empa au lucrat 2 ani pentru a găsi combinația optimă de transparență, rezistență și porozitate pentru a obține materialul pentru noile măști de protecție.

În cele din urmă, au ajuns la o membrană realizată dintr-un polimer dezvoltat special pentru această aplicabilitate. Fibrele din polimer au între ele doar 100 de nanometri (0,0001 mm), aceeași spațiere ca la măștile conveionale – suficient de mică pentru a filtra virusurile și bacteriile, dar totuși suficient de mare să lase aerul să pătrundă printre ele.

Foto: Inceptive Mind

Visits: 23

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *