Tim Drone

Azi e vară oficial. Însemnătatea solstițiului și de ce e bine să te speli CU IERBURI

Duminică dimineață ne vom trezi și cu un eveniment astronomic special: o eclipsă de soare parțială, vizibilă și de pe teritoriul României.

Denumirea de solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Solstițiul de vară este și cea mai lungă zi din an, adică 15 ore și 32 de minute, iar durata nopții este de doar 8 ore și 28 de minute. Din acelaşi motiv şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”. În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, fiind momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Inegalitatea zilelor și a nopților

Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor păstrează (în prima aproximaţie) o poziţie fixă în spaţiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

Pentru un observator terestru, fenomenul se materializează pe sfera cerească prin mişcarea anuală aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat faţă de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27′. La momentul solstiţiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27′ distanţa unghiulară nord faţă de ecuatorul ceresc, el descriind mişcarea diurnă pe un cerc paralel cu Ecuatorul, numit Tropicul Racului.

La zenit

Bazându-se pe acest fenomen, învăţatul grec Eratostene a reuşit să determine încă din anul 250 î.e.n., cu o precizie remarcabilă, lungimea meridianului terestru. Astfel, observând Soarele la momentul culminaţiei în ziua solstiţiului de vară în oraşele egiptene Siena, unde acesta se află chiar la zenit, şi Alexandria, unde Soarele avea o distanţă zenitală de 7° 12′, şi cunoscând distanţa terestră între cele două oraşe, Eratostene a obţinut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operaţie geodezică cunoscută în istorie, conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Spălatul cu ierburi

Solstițiul de vară este deseori asociat cu o mulțime de tradiții populare. Oamenii obișnuiau în această zi să celebreze prin petreceri, dansuri, focuri și cântece. Se spune că energia zilei deosebite este considerată energie a belșugului, vitalității, pasiunii și creativității.

Oamenii obișnuiau să facă baie în râuri sau lacuri pentru că tradiția avea efect curativ și constituia un ritual de renaștere. În unele regiuni se practica și spălatul cu roua adunată în ajunul solstițiului, aceasta reprezentând o practică de frumusețe. Totodată, spălatul cu ierburi în noaptea solstițiului însemna o cură de refacere a sănătății organismului. Potrivit tradiției populare, aceasta fiind o binemeritată revigorare a sănătății.

Templul Soarelui

Ziua de 21 iunie reprezintă o ocazie în timpurile moderne pentru ca oamenii să se adune la complexul megalitic Stonehenge din Marea Britanie, pentru a participa la diverse ritualuri păgâne. Stonehenge („pietre în picioare”, în engleza veche), inclus în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1986, reprezintă cel mai important complex de menhire din lume. Cele 17 blocuri de piatră ale sale, care cântăresc până la 45 de tone, ce susţin alte bârne de piatră, sunt aliniate în direcţia de unde răsare Soarele în timpul solstiţiului de vară, alimentând astfel teoriile potrivit cărora complexul de la Stonehenge ar fi un observator astronomic preistoric sau un Templu al Soarelui.

Visits: 33

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *