Tim Drone

Evoluția incredibilă a 5G până în 2025: peste 2,8 miliarde de abonamente

În România încă așteptăm dezvoltarea rețelei 5G. Calendarul comunicat de ANCOM prevede finalizarea procedurilor în 2020, spre finalul anului. Dar următorii cinci ani se vor dovedi cruciali.

Pandemia din 2020 ne-a arătat că avem nevoie de internet mai bun, mai rapid și mai sigur. După perioada de izolare, avem un studiu despre cum vor evolua rețelele și cererea pentru internetul acela super rapid. Astfel, până la finalul lui 2020, Ericsson – în Mobility Report – notează că vor fi circa 190 de milioane de abonamente 5G. Dar până la finalul lui 2025 vor fi circa 2,8 miliarde de abonamente.

Conexiunile FWA (fixed wireless access – conexiuni la internet fix livrate prin modemuri mobile) sunt prognozate să ajungă la aproape 160 de milioane. Adică 25% din traficul global de date mobile până la sfârșitul anului 2025

În raport se arată că pandemia a determinat oamenii din întreaga lume să își schimbe viața de zi cu zi și, în multe cazuri, să lucreze sau să studieze de acasă. Aceasta a dus la o schimbare rapidă a traficului de rețea, de la afaceri la zone rezidențiale. De exemplu, cea mai mare creștere a traficului, de 20% până la 100%, a fost înregistrată de rețelele rezidențiale fixe. Mulți furnizori de servicii au observat o creștere a cererii și în rețelele mobile.

Internetul s-a dovedit vital în 2020. Și va deveni tot mai important

Într-un studiu recent realizat de Ericsson Consumer Lab, 83% dintre respondenții din 11 țări susțin că serviciile, produsele și conectivitatea digitală i-au ajutat mult să facă față carantinei. Rezultatele arată o adopție și utilizare crescută a serviciilor online, cum ar fi aplicațiile de work from home, e-learning, sau wellness, care au ajutat consumatorii să rămână conectați și să se adapteze la noile realități.

În timp ce 57% dintre respondenti spun că vor economisi bani pentru securitatea financiară, o treime intenționează să investească în 5G și conexiuni mai bune la domiciliu, pentru a fi mai bine pregătiți pentru un potențial al doilea val.

Cât despre conexiunile FWA, se estimează că vor ajunge la aproape 160 de milioane până la sfârșitul anului 2025 – totalizând aproximativ 25% din traficul global de date mobile. La sfârșitul anului 2019, traficul global de date FWA a fost de aproximativ 15% din totalul global. În 2025 se preconizează să crească de aproape 8 ori, până la 53 de exabiți (53 de miliarde de gigabiți), reprezentând 25% din totalul traficului global de date mobile.

Visits: 27

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *