Tim Drone

Care este cel mai puternic computer din lume. Ce țară l-a creat

Japonezii au construit cel mai puternic supercomputer din lume. Fugaku se bazează pe tehnologia Arm Ltd, furnizor de procesoare pentru majoritatea smartphone-urilor și a ocupat locul 1 în topul celor mai puternice sisteme din lume, detronând astfel IBM.

Fugaku, cel mai puternic computer din lume

Într-o lume în care tehnologia este din ce în ce mai avansată, iar descoperirile în materie dau senzația că nu se vor opri niciodată, există o categorie aparte care este cu mult mai avansată decât ne-am putea imagina. Este vorba de supertehnologiile folosite de guvernele lumii în diferite scopuri: de la simularea exploziilor nucleare și până la modelarea sistemelor climatice, ori desfășurarea cercetărilor în biotehnologie, scrie Descoperă.ro

Într-un top al supercomputerelor, care este publicat de două ori pe an, a fost stabilit liderul suprem în acest domeniu. Astfel, sistemul Fugaku a devansat gigantul IBM.

Supercomputerul Fugaku este dezvoltat în comun de institutul japonez de cercetare RIKEN și compania Fujitsu Ltd din Kobe, Japonia, potrivit Reuters, citat de site-ul Descopera.ro

El folosește tehnologia procesoarelor provenită de la Arm Ltd, care are sediul în Marea Britanie, dar care este deținută de Softbank Group Corp din Japonia.

În 2019, pe primul loc s-a clasat sistemul de la Oak Ridge National Laboratory din Statele Unite, bazat pe procesoare IBM. De altfel, compania IBM a avut monopol în Top 10, cu excepția unui sistem de la Centrul Național de Supercomputare din Wuxi, China, cu procesoare create acolo.

Supercomputerul Fugaku va fi utilizat în astfel de cercetări ca parte a programului tehnologic japonez „Societatea 5.0”.

„Sper foarte mult că Fugaku se va dovedi a fi extrem de eficient în aplicațiile din lumea reală și va ajuta la realizarea Societății 5.0”, a declarat Naoki Shinjo, directorul executiv al companiei Fujitsu.

Care este cel mai puternic computer din lume. Ce țară l-a creat

Care este cel mai puternic computer din lume. Ce țară l-a creat

Inginerul rus care a folosit un supercomputer pentru a mina Bitcoin

Inginerul rus Denis Baykov, împreună cu alţi doi colegi,  Andrei Rybkin şi Andrei Shatokhin au folosit supercomputerul centrului de cercetare nucleară la care lucrau pentru a mina Bitcoin, notează Futurism. Conform surselor care au raportat despre acest caz, cei trei au reuşit să producă câţiva bitcoini, dar autorităţile nu pot preciza exact suma minată.

Cei trei au fost prinși și arestați în luna februarie 2018. Ulterior inginerul Denis Baykov a fost amendat cu suma de 450.000 de ruble, adică aproximativ 100.000 de lei.

Visits: 18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *