Tim Drone

USR respinge propunerea UDMR de dublare a sumei de finanțare a presei

Uniunea Salvaţi România respinge propunerea UDMR de dublare, la 80 milioane euro, a sumei pentru finanţarea presei, până la sfârşitul anului, prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 63/2020 pentru organizarea şi desfăşurarea unor campanii de informare publică, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19.

Ordonanţa se află în dezbaterea comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor, unde reprezentanţii UDMR au depus un amendament prin care propun să se aloce 400 de milioane de lei (80 de milioane de euro) pentru presă, până la sfârşitul anului, nu doar până în luna octombrie, cum prevede actul normativ. Marţi, comisia a amânat luarea unei decizii.

Conform unui comunicat al USR transmis marţi AGERPRES, deputaţii USR Iulian Bulai şi Cătălin Drulă au depus amendamente care prevăd oprirea finanţării presei la data de 15 iulie, iar banii necheltuiţi să fie direcţionaţi către medicamentele pacienţilor care suferă de boli cronice.

„O sumă colosală care nu se justifică şi din care cei mai mulţi bani merg spre mogulii de presă şi site-uri dubioase. 80 milioane de euro. Încă nu îmi vine să cred ce citesc. La mită dublă câştigă cel mai versat. Parlamentul clocoteşte de incompetenţă şi rea credinţă. Aceste lucruri vor trebui să dispară după alegerile parlamentare de anul acesta. Avem nevoie de 80 de milioane de euro pentru bolnavii cronici ignoraţi în perioada de pandemie. Mai ales că banii nu ajung la jurnaliştii care au nevoie de susţinere, ci la mogulii de presă”, a afirmat deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia pentru Cultură, potrivit comunicatului.

USR reiterează sprijinul pentru presă, însă consideră că alocarea milioanelor de euro de către Guvern este o mită electorală, iar în vreme de pandemie banii publici ar trebui folosiţi pentru Sănătate şi redresarea economiei, arată sursa citată.

Amendamentele USR la această ordonanţă prevăd, pe lângă oprirea campaniei de informare la 15 iulie, ca sumele rămase necheltuite din bugetul prevăzut (200 de milioane de lei) până la data de 15 iulie să se constituie venit la bugetul FNUASS – Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, la capitolul „Active nefinanciare”, subcapitolul 03.02, „Medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naţionale cu scop curativ”, precum şi anularea posibilităţii ca perioada campaniei (4 luni) să poată fi prelungită în funcţie de necesităţile de informare publică în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19 în limita bugetului total alocat (40 de milioane de euro), mai precizează comunicatul, citat de Agerpres.ro.

Visits: 8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *