Tim Drone

Când are loc prima lună plină din iulie. În ce zi și la ce oră trebuie să te uiți pe cer

La începutul lunii iulie, în România va fi din nou spectacol pe cer. Va fi din nou lună plină, iar mai jos puteți afla când o puteți vedea în toată splendoarea. Cel mai bine este să vizitați Observatorul (sau să priviți Luna prin telescop) când este Primul Pătrar. Atunci este observabil ușor relieful selenar, datorită poziției favorabile a iluminării Solare. Iată când are loc prima lună plină din iulie.

Când are loc prima lună plină din iulie

De la Observator Luna se poate observa cel mai bine cu trei zile înainte de Primul Pătrar până la Lună Plină. Acest interval în care Luna este vizibilă durează 9 zile.

Fazele Lunii, sunt date pentru fiecare lună calendaristică

În diagrama de mai jos se dă aspectul Lunii pentru fiecare zi a anului în curs. Pe lângă an, luna și zi, sub fiecare fază a Lunii este trecut o valoare în procente care reprezintă procentajul din emisfera lunară iluminată de Soare.

0% înseamnă Lună Nouă

50% înseamnă Primul sau Ultimul Pătrar

100% înseamnă Lună Plină

5 iulie, ora 7:44 – Lună Plină

5 iulie, ora 7:44 – Lună Plină

Lună plină în Iulie 2020:

5 iulie, ora 7:44 – Lună Plină;

13 iulie, ora 2:29 – Ultimul Pătrar;

20 iulie, ora 20:33 – Lună Nouă;

27 iulie, ora 15:32 – Primul Pătrar.

De ce are Luna faze?

Ca satelit al planetei noastre, Luna are o mișcare de rotație în jurul Pământului pe o orbită aproape circulară, cu o perioadă ce 27,3 zile. Aceasta perioadă se numește perioada siderală – perioada în care Luna se întoarce în aceeași poziție, în raport cu stelele.

Din cauza unghiului sub care vedem regiunea selenară iluminată de Soare, vedem cum Luna prezintă diferite faze (faze însemnând procente diferite de iluminare a discului Lunii).

Mulți oameni cred că fazele Lunii sunt datorate umbrei Pământului, concepție greșită. Pentru a explica fazele Lunii trebuie să luăm în cosiderare orientarea a trei corpuri cerești: Soarele (singura sursă de lumina), Pământul și Luna.

Există și faze „intermediare”, rareori folosite. Acestea sunt numite „octante” și sunt patru la număr. Se produc când Luna se află la 45°, 135°, 225° și 315° de Soare, la mijlocul intervalelor fazelor principale.

Fazele Lunii se repetă la 29,5 zile, această perioadă numindu-se „perioada sinodică”. Perioada sinodică se mai numește „lunație”. Astronomii au și „vârsta Lunii” care reprezintă numărul de zile scurse de când s-a produs faza de Lună Nouă. Astfel, cea mai înaintată vârstă a Lunii este de 29,5 zile. În momentul când Luna a atins 29,5 zile se produce iar faza de Lună Nouă.

Astrnomul grec Meton (născut în 460 î.e.n) a descoperit că fazele Lunii cad în aceeași a anului după 19 ani. Acest ciclu de repetare a fazelor Lunii se numește acum „ciclul metonic”. Ca exemplu, dacă pe 18 martie 2003 avem Lună Plină, după 19 ani, pe 18 martie 2022 vom avea iar Lună Plină.

După doi ani de la poducerea unei anumite faze a Lunii se va produce faza precedentă în aproximativ aceeași zi a calendarului, potrivit astro-urseanu.ro.

După opt ani aceleazi faze ale Lunii se produc dar cu o întârziere de o zi sau două în calendar.

Visits: 41

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *