Tim Drone

De ce înainte de a bea o cafea e BINE să te uiți la ceas

Un studiu publicat recent susţine că persoanele care beau un espresso dublu sau echivalentul acestuia în cofeină cu trei ore înainte de ora lor normală de culcare îşi întârzie cu 40 de minute somnul. Este pentru prima dată când un studiu dezvăluie în ce măsură cafeina absorbită seara întârzie orologiul circadian al organismului uman, cel care ne semnalează momentul dormitului sau al trezirii la nivel cellular, potrivit lesoir.be. “Acesta este primul studiu care arată în ce fel acţionează cafeina asupra orologiului circadian uman, ea fiind substanţa psihoactivă cea mai folosită în lume”, a explicat Kenneth Wright, profesor de fiziologie la Universitatea Colorado din Boulder şi principalul co-autor al acestui studiu publicat în revista ştiinţifică americană „Science Translational Medicine”.

Există o „genă a cafeinei”

De asemenea, un studiu condus de Marilyn Cornelis de la Harvard School of Public Health a analizat rezultatele a peste 20 de studii anterioare, ce cuprindeau, în total, peste 120.000 de participanţi. Aceştia dăduseră detalii despre consumul lor de cafea, iar ADN-ul lor fusese analizat. Cercetătorii au descoperit o „genă a cafeinei” care controlează reacţiile oamenilor la această substanţă.

În cadrul noului studiu, cercetătorii au căutat, la nivelul ADN-ului, micile diferenţe care să fie asociate cu diferenţe în consumul de cafea. Au identificat 8 variante genetice, dintre care 6 erau necunoscute anterior. Unele sunt asociate cu cafeina, fiind responsabile fie de felul în care organismul metabolizează această substanţă, fie de efectele ei stimulante. Ceea ce explică exact “situația” cu care am început: unii treji, alți somn adânc!

Visits: 57

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *