Tim Drone

Cei care căutau materia ÎNTUNECATĂ au dat peste altceva…

Este vorba despre faptul că fizicienii care căutau materia întunecată au dat peste semnale neașteptate care ar putea duce la descoperirea unei noi particule. Potrivit New York Times, fizicienii s-ar putea să fi detectat pentru prima oară o particulă ipotetică numită axion, ca parte a unui experiment uriaș gândit să detecteze materia întunecată (dark matter). Frank Wilczek de la MIT, laureat al premiului Nobel, este cel care a dat numele de ”axion” particulei, ideea venindu-i de la cutiile colorate de detergent dintr-un supermarket, acum patru decenii. Cercetătorii au detectat mai multă activitate decât s-au așteptat și unul dintre scenarii este că excesul de activitate este o dovadă că axionul, o particulă subatomică de materie întunecată despre care s-a postulat încă din anii 70, ar putea să fi fost detectată.

“Semnale de fond”

Experimentul a fost făcut la detectorul Gran Sasso din Alpii Italieni, din 2016 în 2018 cu ajutorul a 3,2 tone de xenon ultra-pur lichefiat, dintre care două tone au funcționat ca ”țintă” pentru interacțiunea dintre atomii de xenon și alte particule. Cele mai multe interacțiuni au fost între particule cunoscute, fiecare interacțiune este numită ”eveniment” (event), iar aceste interacțiuni cu particule de un tip cunoscut sunt numite ”semnale de fond”. Un semnal venit dintr-o interacțiune cu o particulă necunoscută trebuie să fie suficient de puternic încât să depășească nivelul ”zgomotului de fond”, iar cercetătorii s-au așteptat ca într-un an să se producă 232 de astfel de evenimente convenționale, dar rezultatul s-a dovedit a fi cu 53 mai mare, conform BBC.

Nu a putut fi văzută cu niciun telescop

E pentru prima oară când un astfel de experiment detectează un exces de activitate la o gamă joasă de energie ce corespunde cu ceea ce s-ar aștepta fizicienii, dacă axionii solari chiar există. Potrivit surselor, cercetătorii de la experimentul Xenon Collaboration nuU spun că au descoperit materie întunecată și nici axionul, fiindcă este nevoie de mai multe dovezi. Însă cercetătorii spun că sunt șanse foarte mari să fie vorba despre axion.

Axionii nu au fost detectați nici pe cale directă nici pe cale indirectă până acum și teoria nu ne spune nimic despre masa lor, ceea ce înseamnă că sunt și mai greu de căutat. Teoria estimează că aceste particule au un comportament imprevizibil și că foarte rar interacționează cu materia obișnuită. Și, ca un fel de epilog, materia întunecată, care reprezintă 85% din materia din Univers, nu a putut fi văzută cu niciun telescop și nici măsurată cu vreun detector.

Visits: 31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *