Tim Drone

Iohannis: Am fost nevoiţi să gestionăm pandemia cu legi slabe şi sumar croite

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că autorităţile au fost nevoite să gestioneze pandemia de COVID-19 cu legi „slabe” şi „sumar croite”, fiind necesar să ajusteze legislaţia „din mers”.

Klaus Iohannis

„Am fost nevoiţi să gestionăm această pandemie cu legi slabe şi sumar croite, astfel că în cele mai critice momente sanitare a trebuit să ajustăm din mers şi legislaţia”, a susţinut Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că „întregul” cadru normativ al măsurilor excepţionale trebuie regândit şi aliniat cu arhitectura constituţională, astfel încât să ofere instrumente suficiente pentru o acţiune promptă şi eficientă a autorităţilor.

„În viaţa unui stat, există situaţii excepţionale care impun măsuri excepţionale, situaţii în care chiar paradigma acţiunii statale se schimbă. Fără îndoială, regimul stării de urgenţă a fost gândit de legiuitorul constituant astfel încât să asigure un răspuns prompt la un pericol iminent pentru cetăţeni sau chiar pentru însuşi statul român. Tocmai din acest motiv, întregul cadru normativ al măsurilor excepţionale, pe de o parte, trebuie regândit şi aliniat cu arhitectura constituţională, iar, pe de altă parte, trebuie să cuprindă instrumente suficiente pentru o acţiune promptă şi eficientă a autorităţilor”, a punctat Iohannis, scrie Agerpres.

Şeful statului a arătat că, prin Constituţie, în situaţii de criză sanitară, statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice, iar pentru realizarea acestei obligaţii soluţiile legislative, „pe lângă faptul că trebuie să asigure un just echilibru între drepturile şi libertăţile concomitent garantate şi protejate de stat, trebuie să asigure şi depăşirea crizei”.

Visits: 67

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *