Tim Drone

Transgaz face pași importanți pentru extinderea rețelei de gaze în județele din Moldova

În acest context au fost puși în discuție parcurși de către autoritățile publice locale, respectiv: înființarea unor Asociații de Dezvoltare Intercomunitare grupate pe zone geografice din județ care să reunească mai multe Unități Administrativ-Teritoriale, întocmirea de către acestea a unor Studii de Fezabilitate, avizarea acestora studii de către ANRE, îndeplinirea procedurii de concesionare a sistemelor de distribuție conform legislației în vigoare, urmând ca apoi, concesionarii Sistemului de Distribuție să solicite TRANSGAZ acordul de acces la Sistemul Național de Transport Gaze (SNT). Racordarea la SNT se va face conform Legii energiei, cu respectarea întocmai a termenelor prevăzute în actul normativ. În funcție de rezultatele studiilor de fezabilitate pentru înființarea de noi distribuții, TRANSGAZ va analiza oportunitatea includerii în strategia de dezvoltare a investițiilor necesare extinderii SNT. Pentru acele localități situate în vecinătatea conductelor existente, racordarea la SNT se va face prin intermediul unui racord și a unei Stații de Reglare/Măsurare SRM, cu respectarea legislației privind accesul la Sistemul Național de Transport gaze naturale, se arată în comunicat.

A fost efectuată o vizită de lucru la Stația de Comprimare gaze naturale de la Gherăești, la depozitul de material tubular și organizarea de șantier unde se execută lucrările de investiții la proiectul „Dezvoltări ale SNT în zona Nord-Est a României în scopul îmbunățățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităților de transport spre/dinspre Republica Moldova”, construcție fir liniar DN 700 tronson Onești-Gherăești. 

A fost vizitat de asemenea Nodul tehnologic Lețcani, șantierul unde se execută lucrările de investiții la proiectul „Dezvoltări ale SNT în zona de Nord–Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităților de transport spre/dinspre Republica Moldova”, construcție fir liniar DN 700, tronson Gherăești- Lețcani. 

„Azi în România, din nefericire, gradul de racordare al gospodăriilor la rețea de gaz este de 36%, iar obiectivul principal al Guvernului Orban, așa cum a fost asumat și în Planul Național de Investiții și Relansare al Economiei – Reclădim România, este ca până în 2027 – 70% din gospodării să fie racordate la rețeaua de gaze. Guvernul reușește această investiție din zona dumneavoastră și gazoductul să aibă un grad de racordare foarte mare. Fondurile pentru investiții vor fi acordate prin proiectul POIM – 200 milioane de euro, prima tranșă, plus alte 700 milioane de euro ca să beneficieze cât mai multe localități”, Costel Alexe, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

La rândul său, Ion Sterian, directorul general al SNTGN Transgaz SA a declarat: „Vizita pe șantierul de aici face parte din proiectul de dezvoltare pe partea de nord-est a României a infrastructurii de transport gaze, din care fac parte județele Bacău, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava. Proiectul începe de la Onești spre Gherăești – 105 km de conductă, de la Gherăești – Lețcani 60 de km de conductă și 2 stații de comprimare – la Onești și Gherăești. Aceste 2 stații vor fi gata la sfârșitul lunii august 2021. Vreau să anunț în premieră și îmbunătățirea și creșterea volumului de gaze și pentru Republica Moldova – gazoductul Ungheni – Chișinău, pe care îl punem în funcțiune la sfârșitul lunii iulie. (…) Mai sus de această stație de la Gherăești, la finalizarea lucrărilor, la sfârșitul lunii august 2021 va fi un depozit. Din cei 163 de kilometri de conductă vom finaliza peste 100 de kilometri cât mai curând, iar acest depozit va fi predat comunității locale ca să poată fi folosit pentru dezvoltarea sectorului industrial”. 

Visits: 33

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *