Tim Drone

Biosfera Deltei Dunării, victimă colaterală a pandemiei: ce au făcut românii care își doreau ”izolarea”

Valuri semnificative de români se înghesuie în continuare pe litoralul românesc, atât în zonele aglomerate, cât și în cele mai izolate, cu consecințe dezastruoase pentru mediu. Probabilitatea sporită de infectare este, de asemenea, ignorată.

Weekendul care tocmai s-a încheiat a fost unul dezastruos pentru biosfera Deltei Dunării. Turiștii calcă în picioare toată vegetația din zonă și intră cu mașinile până în mijlocul plajei, plecând de la premisa că acel teritoriu nu domeniu privat, nu face parte dintr-un resort. Cele mai mari probleme s-au înregistrat pe plajele Vadu și Corbu, care au găzduit în weekend aproximativ 20.000 de turiști care au ajuns acolo cu 4000 de vehicule.

„Dezastru pe plajele Vadu-Corbu în weekend-ul trecut! Cu toate semnalele trase de inspectorii ecologi ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, mulți dintre turiștii care au luat din nou cu asalt plajele sălbatice din zona Vadu-Corbu-Midia au continuat să încalce legea și regulile specifice de vizitare a unei zone costiere aflată în Rezervația Biosferei Delta Dunării”, anunță Administraţia Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Sâmbătă, situația a fost un pic mai gravă. În prima zi a weekendului au ajuns pe cele două plaje 13.200 de turiști cu 2.250 de autovehicule, în timp ce duminică, numărul s-a diminuat până la 6.250 de turiști și 1.670 de autovehicule. În doar două zile, din cauza campării ilegale și a accesului cu autovehicule pe plajă, s-au înmânat un număr total de doar 50 de sancțiuni în valoare de 13.000 lei.

„Motivația dorinței de petrecere a timpului liber în zone naturale, unde se presupune că distanțarea fizică se poate menține, nu justifică sub nicio formă un comportament agresiv față de o arie naturală protejată, o lipsă de respect pentru cei care veghează la protejarea acestor ultime zone sălbatice costiere din țara noastră. Din evaluarea efectuată de reprezentanții ARBDD, s-a constatat că activitatea intensă de pe plajele sălbatice produce pagube importante habitatelor naturale. Zonele pe care sunt parcate autovehiculele sunt habitate Natura 2000 cu o valoare conservativă foarte mare, precum 2110 Dune mobile embrionare și 2130 Dune fixate de coastă cu vegetație erbacee („dune gri”) care necesită o atenție specială”, adaugă Administraţia Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Autoritățile insistă pe faptul că, deși acele plaje sunt izolate, există o serie de reguli care trebuie respectate, chiar dacă nu sunt administrate în aceeași manieră ca în alte zone de pe litoral. Regulile sunt expuse pe panourile instalate în aproapierea plajelor. „Reglementările pentru desfășurarea activităților în zonele costiere din rezervație au rolul de a proteja pentru viitor sistemul natural ecologic cu flora şi fauna locală, peisajul şi caracteristicile naturale ale zonei de coastă şi de a menţine pe termen lung statutul favorabil de conservare a habitatelor naturale, situri Natura 2000, precum şi a speciilor de interes conservativ, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, au concluzionat oficialii ARBDD.

Visits: 37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *