Oamenii de ştiinţă au realizat cea mai mare hartă 3D a Universului

Un grup de oameni de ştiinţă din mai multe ţări de pe glob a realizat cea mai mare hartă 3D a Universului de până acum. Harta vine ca rezultat al unui studiu asupra cosmosului, care acoperă milioane de galaxii şi quasari. Proiectul de studiu a durat 6 ani şi este cunoscut drept Extended Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (eBOSS).

Publicitate

Iniţiativa a fost creată şi supervizată de Jean-Paul Kneib, un astrofizician de la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne. Harta 3D este rezultatul a unei colaborări de 20 de ani între sute de oameni de ştiinţă şi a culminat cu acel studiu de 6 ani de mai sus. Ea a fost dată publicităţii pe 20 iulie şi a ajuns la 20 de publicaţii ştiinţifice reputate. Dorinţa a fost de a cartografia într-o hartă 3D completă atât întinderea în spaţiu, cât şi timp a Universului.

[embedded content]

A fost reprezentată distribuirea materiei în Univers, galaxiile care formează stele şi quasari. Datele preluate încep încă din 1998 şi completează goluri în istoria cosmologică a galaxiilor şi legat de extinderea continuă a Universului. Cea mai nouă teorie e ca Big Bang-ul care a dat naştere Universului s-a produs cu 13.8 miliarde de ani în urmă. Pentru a realiza studiul oamenii de ştiinţă au folosit modele matematice care se repetă în distribuţia galaxiilor pentru a identifica parametri cosmologici cheie, inclusiv densitatea materiei negre ipotetice şi a energiei din Univers.

Analiza a contribuit şi la studierea distribuţiei masei în Univers, iar partea hărţii care e asociată cu perioada de timp de acum 6 miliarde de ani a implicat observarea celor mai vechi şi roşii galaxii. Pentru epocile şi mai vechi au fost urmărite galaxiile cele mai tinere, cele albastre, pentru a observa cum au evoluat ele. Pentru a ajunge până la 11 miliarde de ani în timp au fost examinaţi quasarii, galaxii ale căror găuri negre super masive sunt foarte luminoase.

Ce e interesant e că oamensii de ştiinţă cunosc începuturile Universului şi perioada sa recentă de expansiune, dar apare un gol la mijlocul celor 11 miliarde de ani. Oamenii de ştiinţă au încercat să îl umple cu acest proiect. Unele rezultate prezintă filamente şi goluri care datează de când universul avea doar 300.000 de ani vechime.

Visits: 52