Tim Drone

Cel mai periculos avion de călători din ultimii ani revine în aer: ce s-a schimbat la Boeing 737 Max

Boeing 737 Max a făcut subiectul multor scandaluri în ultimii ani, după ce s-au descoperit mai multe probleme de funcționare, se pare totuși că va reveni în aer.

După mai multe modificări aduse aeronavei, mai ales pe partea de software, Boeing 737 Max va reveni în aer. FAA (Administrația Aviației Statelor Unite) a confirmat că va accepta propunerea de reautorizare a avionului, conform AFP.

Aeronava are o vechime semnificativă pe piață, dar pentru că a fost retrasă de pe piață, a fost nevoită să treacă din nou printr-o serie de teste, pentru a ajunge din nou în aer. Boeing 737 Max a finalizat o serie de zboruri de certificare la începutul lunii iulie, cea mai importantă etapă înaintea revenirii în serviciu. Ca referință, nicio autoritate nu poate aproba versiunea modificată a aeronavei fără să-i analizeze comportamentul în aer.

Următoarea etapă trebuie să vină de la FAA și constă în publicarea unui document menit să confirme navigabilitatea ”noului” Boeing. Acesta ar trebui să apară ”în viitorul apropiat”.

„În conformitate cu angajamentul nostru de a rămâne transparenti vom permite publicului ca timp de 45 de zile să comenteze modificările propuse pentru a atenua problemele de siguranță identificate în investigațiile din urma accidentelor Lion Air și Ethiopian Airlines”, adaugă FAA. Autoritatea care trebuie să dea sau nu undă verde pentru revenirea la service 737 MAX, asigură „continuarea urmării unui proces robust de certificare”.

Boeing 737 Max nu mai circulă din 13 martie 2019. Decizia radicală a fost luată după prăbușirea unui model etiopian Airlines care a ucis 157 de persoane. Tragedia a venit la doar câteva luni de la dezastru la bordul unui Lion Air MAX, care a dus la pierderea vieții a 189 de persoane. A fost suspectată o funcţionare defectuoasă a sistemului automat de stabilizare în zbor (MCAS) menit să împiedice intrarea avionului în picaj.

Boeing are foarte mare nevoie de această veste bună, după unul dintre cei mai dificili ani din istoria companiei. În ianuarie 2020, Compania nu a primit nicio comandă nouă de avioane, fiind pentru prima oară când se întâmplă așa ceva în ianuarie din 1962 și până acum, în condițiile în care avionul care era odată cel mai vândut model, 737 MAX, rămâne consemnat la sol după două accidente grave, transmite Reuters.

Visits: 30

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *