Tim Drone

Masca de care chiar aveam nevoie în această perioadă tocmai a fost creată

Inginerii MIT au conceput o mască de față accesibilă și reutilizabilă, la fel de eficientă ca o mască N95 (FFP2). IMASC este o mască de cauciuc, care acoperă nasul și gura, cu o punte pe nas și două curele elastice din nailon care se prind în jurul capului.

La începutul pandemiei Covid-19, deficitul de măști respiratorii N95 a prezentat o situație îngrozitoare pentru asistența medicală și lucrătorii din prima linie care au nevoie cel mai mult de ele. Oamenii care s-au bazat pe măștile N95 nu au avut de ales decât să poarte ceea ce trebuiau să fie măști de unică folosință N95, timp de săptămâni la rând.

Unii au început să dezinfecteze măștile pentru a fi redistribuite și reutilizate. O invenție similară ca cea de acum a fost prezentată în mai. Designul modelului de acum este bazat pe dispozitivul respirator 3M 1860, un model de mască N95, care este utilizată în mod obișnuit în mediul medical.

De ce e mai bună noua mască decât una clasică N95 (FFP2)

Măștile N95 sunt în continuare insuficiente. Dar inginerii și cercetătorii de la MIT și Brigham și Women’s Hospital au creat acest nou tip de mască de față care ar putea ajuta foarte mult. Într-un cadru de laborator, prototipul a funcționat precum și o mască N95 la filtrarea particulelor care conțin virusul.

Cea mai mare inovație? În timp ce măștile N95 sunt realizate în totalitate dintr-un material special care filtrează picăturile de aer și fluidele care ar putea conține virusul Covid-19, noua mască MIT este fabricată din silicon, cu sloturi pentru doar două mici discuri de unică folosință din materialul N95 (care servesc ca filtre). Asta înseamnă că măștile în sine pot fi sterilizate și reutilizate rapid și ușor și, deși filtrele mici trebuie aruncate, fiecare mască necesită mult mai puțin material N95.

Denumită iMASC, care înseamnă „Injection Molded Autoclavable, Scalable, Conformable”, acest design ar putea ajuta la rezolvarea problemelor de penurie în sistemul medical.

Cum funcționează masca

Noul sistem iMASC poate fi, de asemenea, sterilizat în câteva moduri diferite, fără a-și pierde eficacitatea, au scris cercetătorii într-o lucrare publicată în British Medical Journal Open. De exemplu, cercetătorii au folosit un sterilizator cu abur pe măști, au pus măștile într-un cuptor și le-au înmuiat atât în ​​clor, cât și în alcool.

Spre deosebire de acestea, tratarea măștilor N95 folosite cu dezinfectanți de peroxid de hidrogen, pentru a neutraliza orice virus, necesită echipament special și durează câteva zile.

Cercetătorii iMASC „au vrut să maximizeze reutilizarea sistemului”, a spus Giovanni Traverso, profesor asistent MIT în inginerie mecanică și gastroenterolog la Brigham și Women’s Hospital, într-un comunicat de presă.

Noua mască ar putea fi, de asemenea, mai ecologică – „folosește mai puțin material de unică folosință, care produce mult mai puține deșeuri”, a spus Adam Wentworth, inginer de cercetare la Brigham and Women Hospital și afiliat de cercetare la Koch Institute.

Visits: 49

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *