Tim Drone

Acordul EVFTA între Vietnam și UE a intrat în vigoare. Premierul Nguyễn Xuân Phúc: „Norocul Vietnamului a fost Președinția română a UE!”

Desfășurarea activităților comerciale în Vietnam se va simplifica pentru întreprinderile europene: acestea vor fi acum în măsură să investească și să depună oferte pentru contracte publice, beneficiind de șanse egale în raport cu concurenții lor locali.

”În prezent, economia europeană trebuie să profite de orice ocazie de a-și recăpăta forța după criza provocată de coronavirus. Acordurile comerciale, precum cel cu Vietnamul care intră în vigoare astăzi, le oferă întreprinderilor noastre șansa de a avea acces la noi piețe emergente și de a crea locuri de muncă pentru europeni. Am convingerea fermă că acest acord va oferi în același timp cetățenilor din Vietnam oportunitatea de a avea o economie mai prosperă, de a asista la o schimbare pozitivă și de a se bucura de drepturi mai puternice ca lucrători și cetățeni în propria lor țară”, a declarat Ursula von der Leyen, apreședinta CE.

EVFTA cel mai cuprinzător acord comercial încheiat de UE

 

Acordul UE-Vietnam este cel mai cuprinzător acord comercial încheiat de UE cu o țară în curs de dezvoltare. Acesta ia pe deplin în considerare nevoile de dezvoltare ale Vietnamului, acordând acestei țări o perioadă de timp mai lungă, de 10 ani, pentru a elimina taxele vamale aplicate importurilor din UE.  În documentul emis la 31 iulie, președintele CE, Ursula von der Leyen, a subliniat faptul că economia europeană are acum nevoie de toate oportunitățile de a-și recupera puterea după criza provocată de pandemia COVID-19.

Acordurile comerciale precum EVFTA vor oferi companiilor europene oportunități de acces la piețele emergente și de a crea locuri de muncă pentru europeni, a adăugat ea. Totodată președinta CE și-a exprimat convingerea că pactul comercial va crea, de asemenea, o șansă pentru vietnamezi să se bucure de o economie mai prosperă și să obțină mai multe beneficii.

Comisarul european pentru comerț, Phil Hogan, a declarat: ”Vietnamul se află în prezent în grupul a 77 de țări care au relații comerciale cu UE în condiții preferențiale bilaterale. EVFTA ajută la promovarea legăturii economice între UE și regiunile dinamice din Asia de Sud-Est și contribuie la redresarea economică după criza COVID-19”.

Acordul arată, de asemenea, că politicile comerciale pot aduce multe beneficii sociale, iar  Vietnamul a depus mari eforturi pentru a-și îmbunătăți drepturile muncitorilor prin negocieri comerciale. Se preconizează că EVFTA va elimina 99 la sută din tarifele la mărfurile comercializate între UE și Vietnam și va facilita investițiile companiilor europene în țara din sud-estul Asiei.

Forum ASEAN dedicat EVFTA

Recent s-a desfășurat în orașul vietnamez Ho Chi Minh (fostul Saigon) Forumul privind cooperarea comercială și industrială cu tema „EVFTA – Oportunitatea de cooperare strategică pentru dezvoltarea durabilă”, în care ministrul adjunct al industriei și comerțului Hoang Quoc Vuong a încurajat întreprinderile din ambele părți să profite de oportunitățile fără precedent de a lucra spre dezvoltarea economică durabilă.

Conform statisticilor Ministerului Industriei și Comerțului, Europa a înregistrat o cifră de afaceri comercială bilaterală în creștere de 14 ori din 2000 până acum, de la 4,1 miliarde USD la 56,45 miliarde USD. Iar cifra de afaceri și exportul Vietnamului către Europa a crescut la 41,54 miliarde USD în 2019, extinzându-se de 15 ori de la 2,8 miliarde USD față de anul 2000.

În primele cinci luni ale anului 2020, 26 din cele 27 de țări europene au investit un total de peste 21 de miliarde de dolari în 2040 de proiecte, în creștere cu 553 milioane USD față de aceeași perioadă a anului trecut. Ministrul adjunct Vuong a precizat că cifrele dovedesc că Europa a devenit un partener comercial foarte important al Vietnamului în ultimele trei decenii, clasându-se ca a doua piață de export după Statele Unite.

După 10 ani de negocieri și examinare atentă, precum și finalizarea procedurilor de ratificare, EVFTA a intrat în vigoare oficial la 1 august 2020, de acesta beneficiind comunitățile de afaceri ale ambelor părți. EVFTA este primul acord semnat de Europa cu o țară în curs de dezvoltare din Asia de Sud-Est.

Acest acord de nouă generație oferă, de asemenea, Vietnamului beneficii fără precedent. De exemplu, Vietnamul se angajează să elimine drepturile de import pe 48,5% din liniile tarifare, echivalentul cu 64,5% din exporturile UE. După șapte ani, impozitele la import pe 91,8% din liniile tarifare vor fi eliminate de Vietnam, echivalentul a 97,1% din exporturile UE. După 10 ani, rata de eliminare va fi de 98,3% din totalul liniilor tarifare, egală cu 99,8% din exporturile UE.

În mod similar, aproape 100 % din exporturile Vietnamului în UE vor avea eliminat impozitului pe import, în timp de 10 ani. Până acum, acesta este cel mai înalt nivel de angajament pe care un partener l-a acordat Vietnamului într-un acord comercial.

Cele două părți s-au angajat să deschidă și să întâmpine investiții în noi domenii precum comerțul, dezvoltarea durabilă și achizițiile publice, pe lângă domenii atractive precum banca și finanțele, comerțul digital și logistica. Acordul extinde piața produselor de export, în special a produselor competitive, cum ar fi produsele tropicale, fructe de mare, automobile și materiale pentru încălțăminte, textile și articole de îmbrăcăminte. De asemenea, oferă priorității investitorilor europeni pe piața din Vietnam.

Banca Mondială prognozează că economia globală va scădea cu 5,2% în 2020, incluzând o scădere de 7% în țările dezvoltate și 3% pe piețele emergente și în curs de dezvoltare.

Ministrul adjunct Vuong a declarat: „Se anticipează că influența COVID-19 și impactul său vor dura mult în viitor. EVFTA va spori parteneriatul de investiții și comerț dintre Vietnam și Europa. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem sincer că acordul nu este singura speranță pentru economia vietnameză în mijlocul pandemiei COVID-19. Adevăratele condiții pentru o descoperire vor veni în principal din puterea noastră interioară și determinarea întreprinderilor de a se reînnoi.”

Visits: 19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *