Tim Drone

Noua substanță chimică veșnică descoperită în Oceanul Arctic: ce impact poate avea

Substanțele chimice veșnice sunt astfel denumite datorită caracteristicii lor de a rezista pentru timp îndelungat. Sunt des utilizate în produsele din gospodării.

Substanțele perfluoroalchilate (PAFS) sunt încă puse în discuție în ceea ce privește efectele lor asupra sănătății umane. Însă faptul că ele pot fi regăsite în mâncare, în apă și pe căile de navigație aduce multe îngrijorări.

Recent, după examinarea apelor Oceanului Arctic, specialiștii au putut găsi 29 de tipuri de PAFS, printre care și un compus nou, despre care se credea a fi mai puțin rezistent: HFPO-DA (oxid de hexafluoropropilen).

HFPO-DA a fost dezvoltat inițial pentru a reprezenta o variantă mai prietenoasă cu mediul a așa-ziselor substanțe veșnice. În prezent i se contestă eficiența.

Apariția HFPO-DA în apele Arcticului reprezintă o descoperire importantă pentru a înțelege modalitatea în care circulă substanțele chimice.

Nivelurile cele mai ridicate de compuși PAFS, printre care și varianta nou-creată, au fost detectate în apele care circulă din Oceanul Arctic mai mult decât în cele care vin spre Arctic. Acest indiciu sugerează că substanțele au ajuns în apele arctice din atmosferă și nu din oceane.

„Este esențial să avem cât mai multe informații despre distribuția verticală a PAFS-urilor în oceane, pentru a reduce incertitudinea în ceea ce privește echilibrul global al masei PAFS. Astfel, putem examina rolul pe care îl au oceanele drept colector al acestor substanțe”, afirmă cercetătorii în studiul lor publicat în Știință și Tehnologie de Mediu.

Există peste 5.000 de tipuri de PAFS în lume, multe dintre care sunt corelate cu cancerul sau bolile de ficat. De aceea, multe PAFS au fost scoase din linia de producție, inclusiv noul HFPO-DA.

Cu toate acestea, substanțele veșnice existente deja în mediul înconjurător vor avea nevoie de mii de ani pentru a se degrada. De aceea, studiile care să determine modalitatea de răspândire a PAFS-urilor devin mai mult decât necesare.

Visits: 18

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *