Tim Drone

Moment istoric pentru NASA și SpaceX: de ce este specială amerizarea capsulei Dragon

Pe parcursul serii trecute, colaborarea dintre NASA și SpaceX a ajuns la un alt nivel, odată cu amerizarea primei capsule Dragon cu doi astronauți la bord.

NASA colaborează de mulți ani cu SpaceX, compania fondată de Elon Musk. Până acum însă, respectiva colaborare nu se reflecta și în transportul de persoane, doar de materiale necesare pe ISS – Stația Spațială Internațională.

Inevitabilul s-a produs aseară, la ora 21:48 – ora României, când doi astronauți americani s-au întors pe pământ prin intermediul capsulei SpaceX Dragon. Ca referință, cei doi au plecat în spațiu în luna mai, a acestui an. Amerizarea s-a produs în Statele Unite, în apropiere de Florida.

Aceasta este o premieră foarte importantă, deoarece marchează prima reîntoarcere din spațiu a unui echipaj cu o capsulă privată. Capsula Dragon, care s-a decuplat cu succes de Stația Spațială Internațională noaptea de sâmbătă spre duminică la ora 2.37 ora României. A urmat un zbor de circa 19 ore timp în care nava a efectuat manevre pentru a coborî pe orbite din ce în ce mai joase.

Cei doi astronauți recuperați de SpaceX din ocean sunt Bob Behnken și Doug Hurley. Ei au fost lansați pe 30 mai din Florida de o rachetă SpaceX, devenind primii astronauți trimiși pe Stația Spațială de o companie privată, sub contract cu NASA, o altă premieră majoră.

NASA și SpaceX a ales șapte zone țintă pentru amerizarea capsulei Dragon. Toate cele șapte sunt situate în apropierea coastei statului Florida, în Golful Mexicului sau în Oceanul Atlantic. Pe listă sunt incluse localitățile de Pensacola, Tampa, Tallahassee, Panama City, Cape Canaveral, Daytona, Jacksonville. În final, nava a amerizat în apropiere de Pensacola, zonă unde SpaceX trimisese în prealabil nava de recuperare Go Navigator.

Toate detaliile acestei experiențe au fost imortalizate de NASA și transmise pe canalul de YouTube oficial al Agenției Spațiale Americane. Fluxul video respectiv poate fi văzut mai jos.

[embedded content]

Visits: 35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *