Tim Drone

Cât de gravă e criza medicilor din România: salarii cât o mașină pe care nu le vrea nimeni

Dacă îți vine greu să crezi că ne apropiem cu pași repezi de momentul în care spitalele nu vor mai face față bolnavilor de Covid-19, ai în vedere acest salariu pe care nu și-l dorește nimeni.

Nu mai puțin de 30.000 de lei pe lună, net, ar putea câștiga un angajat la ATI în spitalul din Mioveni, plus o sumedenie de alte beneficii legate de transport și cazare. Din păcate, nimeni nu vrea să se angajeze acolo, iar motivația cu siguranță nu ține de bani. Pur și simplu, nu mai avem oameni. Cei mai mulți au plecat în străinătate, iar cei din România sunt deja epuizați de acest sistem. 

La Spitalul Orăşenesc din Mioveni, spital de stat, construit de la zero în ultimii ani în județul Argeș, este nevoie urgentă de medici infecţionişti şi de ATI (Anestezie și Terapie intensivă). Cu gărzi, salariul poate ajunge la 30.000 de lei net lunar, dar posturile nu le vrea nimeni, așa că ATI stă nefolosită, relatează Mediafax.

În cazul în care ai ocazia să vezi respectivul spital, în realitate sau pe internet, vei fi efectiv uimit. Arată ca orice spital din occident, doar că a fost construit în România. Cu toate acestea, la fel ca în cazul multor alte spitale de la noi, lipsa medicilor tinde să fie mai dureroasă decât cea a construcțiilor. Această realitatea îngrijorătoare este cu atât mai dureroasă în Argeș, județ în topul îmbolnăvirilor cu Covid-19.

În mod autentic, în corpul nou de clădire, cât şi în cel vechi, unitate Covid aflată imediat lângă clădirea nouă, este nevoie de cel puţin 8 medici de ATI şi de mai multe posturi de infecţionişti şi asistenţi medicali. Din păcate, spre disperarea primarului din Mioveni, posturile rămân neocupate.

Cei care vor să vină aici primesc salariu mare, spune primarul din Mioveni, Ion Georgescu. Cu tot cu gărzi şi sporuri, şi în funcţie de grad şi vechime, se poate ajunge şi la 30.000 de lei net, la care se adaugă masă şi casă pe chirie mică, suportate de Consiliul Local. „Dacă fac șapte gărzi pe lună, se ajunge la vreo 250 – 300 de milioane (30.000 lei – n.r.), salariu net pe lună. Eu îi invit şi plătesc deranjul lor până la Mioveni să se convingă pe viu, şi după aia să ia o hotărâre!”, a atras atenția primarul.

Dacă situația nu părea oricum foarte gravă, sabotează și statul român procedurile de angajare, conform managerului spitalului. Ca referință, pe perioada stării de alertă, posturile nu pot fi ocupate prin concurs, atrage atenția Horia Trăilă.

„Este foarte greu să atragi oameni care să-ţi vină în spital în condiţiile în care nu poţi să faci angajări decât pe durată determinată, în condiţiile stării de alertă. Mai mult, erau posturi scoase la concurs, s-au blocat acele concursuri. În acest moment, practic, este o secţie de 7 paturi ATI pregătite cu ventilatoare şi injectomate care stă nefolosită din lipsă de medici”, a declarat managerul Horia Trăilă.

Visits: 35

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *