Tim Drone

Cea mai bună veste pentru tinerii pensionari: schimbările care te vor ajuta să ieși la pensie

Într-o perioadă în care mulți pensionari visează la pensii mai mari, ministrul Muncii vine cu o schimbare importantă pentru cei care așteaptă să iasă la pensie.

Din varii motive, foarte mulți oamenii care sunt convinși că ar trebui să iasă la pensie nu pot face acest lucru din cauza stagiului de cotizare. În funcție de cum s-au completat hârtiile în ultimele 3-4 decenii, unora le lipsesc ani din stagiul de cotizare. În consecință, oamenii cu anii lucrați, sunt nevoiți să aștepte până când ies la pensie la limită de vârstă.

Alternativa vine la ministrul Muncii și va fi inclusă în noua lege a pensiilor. Practic, oamenii vor avea posibilitatea să acopere din buzunar, cu bani deloc puțini, anii care le lipsesc din stagiul de cotizare. Detalii noului mecanism au fost detaliate de Violeta Alexandru într-o intervenție televizată la TVR.

„Prima modificare (la Legea pensiilor, n.r.) pe care aş intenţiona să o fac este legată de posibilitatea oamenilor de a-şi cumpăra, adică de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. Sunt persoane care mi-au semnalat acest lucru, mi-au adus în atenţie faptul că ar avea disponibilitate constatând că din toată perioada de stagiu minimal de cotizare le lipsesc câţiva ani şi ar fi dispuşi să îi acopere în acest moment. Ar fi o potenţială modificare pe care o voi pune în dezbatere publică, voi vedea reacţiile şi ulterior voi decide”, a anunţat ministrul Muncii marţi seara la TVR.

Din noua lege a pensiilor, la solicitarea oamenilor, s-ar putea să aibă de câștigat și mamele cu mulți copii. „Sunt mai multe solicitări din partea oamenilor de a acorda o atenţie sporită mamelor cu mai mulţi copii în sensul de reducere a vârstei de pensionare. Sunt în zona unor modificări cerute de oameni şi mi se par corecte, juste”, a precizat Alexandru.

În ceea ce privește creșterea efectivă a pensiilor, cel mai important subiect din ultimele luni, se pare că o valoare clară nu este încă bătută în cuie și depinde de încasările la buget. 

„Toată determinarea Cabinetului este ca pensiile să crească, să fie centrul deciziei pe care o vom lua cu privire la rectificarea bugetară anunţată în maximum două săptămâni. Suntem determinaţi să fie creşterea de la 1 septembrie. Procentul este cel pe care îl va prezenta Ministerul Finanţelor după ce va prezenta situaţia încasărilor la buget. (…) Trebuie găsite resurse pentru a asigura o creştere a pensiilor nu numai anul acesta. Mi se pare o tragedie să măreşti doar dintr-un alt calcul decât cel raţional, respectiv ceea ce poate suporta bugetul şi peste un an să anunţi oamenii că nu se poate susţine creşterea”, a concluzionat ministrul.

Visits: 31

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *