Tim Drone

Unul dintre cele mai ciudate locuri de pe pământ. Ochiul Saharei, un mister care nu a fost elucidat încă

Formațiunea misterioasă cu diametrul de 40 km numită Ochiul Saharei a stârnit real interes și controverse de mii de ani. Mulți însă nu știu că această formațiune este aproape imposibil de observat de la sol.

Unul dintre cele mai ciudate locuri de pe pământ

Ochiul Saharei se află localizat în vestul deșertului Sahara, pe teritoriul Mauritaniei, fiind descoperit abia în 1965, în timpul misiunii spațiale Gemini IV. Astronauții au fost puși să facă fotografii Pământului, cu rugămintea de a avea grijă de “orice trăsătură circulară de mari dimensiuni, care ar putea evidenția structuri de impact”.

Din punct de vedere geologic, craterele de impact sunt extrem de importante fiindcă dau detalii despre istoria Pământului. În plus, oamenii de știință pot face predicții importante despre viitor daca află de câte ori s-au prăbușit roci spațiale pe Pământ.

Unul dintre cele mai ciudate locuri de pe pământ

Unul dintre cele mai ciudate locuri de pe pământ

Ochiul Saharei, un mister care nu a fost elucidat încă

La început, oamenii de știință au considerat că Ochiul Saharei este un crater de impact, însă nu au găsit destulă rocă topită pentru a se putea susșine teoria. Astfel că, până în ziua de azi, oamenii de știință consideră că structura nu este altceva decât o formațiune formată în mod natural.

Astfel că inelul principal al Ohciului Saharei reprezintă rămășițele erodate a unei calote de straturi ale scoarței terestre. Cercetătorii și azi mai au întrebări cu privire la misterul ce înconjoară acest Ochi al Saharei iar doi geologi canadieni consideră că au elucidat misterul.

Din punctul lor de vedere, formarea Ochiului a început în urmă cu 100 de milioane de ani, atunci când Supercontinentul Pangaea s-a rupt, ceea ce a provocat continentele Africii și Americii de Sud. În acest fel, roca topită a reușit să ajungă la suprafață și a creat Ochiul Saharei. Prin topirea rocii s-a creat și un tip special de piatră numit breccia.

Visits: 20

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *