Tim Drone

Au primit acești oameni antibiotice INUTIL?

La începutul pandemiei de coronavirus, multe persoane cu Covid-19 care au fost internate în spital au primit antibiotice inutil, sugerează un nou studiu. Descoperirea provine de la unul dintre spitalele cele mai afectate din New York, epicentrul inițial al pandemiei din SUA. Cercetătorii au observat că peste 70% dintre pacienții cu Covid-19 internați în perioada martie–mai au primit antibiotic, în ciuda faptului că boala este cauzată de un virus și că foarte puțini dintre acești pacienți au avut de fapt o infecție bacteriană coexistentă. Rezistența la antibiotice este deja o problemă uriașă în Statele Unite. În fiecare an, aproape 3 milioane de americani se confruntă cu infecții rezistente la antibiotice – și mai mult de 35.000 dintre ei mor, potrivit Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor din SUA.

România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte rezistenţa la antibiotice, aspect evidenţiat în datele publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Centrul European de Prevenire şi Con­trol al Bolilor (ECDC).

Studiile au găsit un model foarte consecvent

După cum se știe, antibioticele sunt inutile în infecțiile virale, gripa și COVID-19. ,,O persoană cu o formă severă de COVID-19 are toate simptomele care marchează pneumonia bacteriană. La început nu am avut un mare control asupra bolii. Nici nu a fost clar dacă COVID-19, de la sine, a fost „suficient” pentru a provoca simptome atât de severe sau dacă acei pacienți au avut deseori infecții bacteriene coexistente”, a explicat dr. Priya Nori, cercetătorul principal al studiului, medic specialist în boli infecțioase la Montefiore Medical Center din New York, potrivit WebMD.com., citat de smartradio.ro. O analiză a pacienților internați până în 18 aprilie a reliefat că mai puțin de 4% aveau o „co-infecție” bacteriană sau fungică.

Chiar dacă rezultatele studiului se bazează pe un singur spital, dr. Cornelius Clancy, purtătorul de cuvânt al Societății de Boli Infecțioase americane, crede că situația ar putea fi valabilă în mai multe spitale americane. El a spus că studiile au găsit un model foarte consecvent la alte spitale și că aproximativ 70% dintre pacienții cu COVID-19 primesc antibiotice, în ciuda ratelor mici de infecții bacteriene.

Semne de rezistență crescută

Dr. Clancy e de părere că „o anumită utilizare empirică” a medicamentelor bazată pe experiența clinică a medicilor va continua în spitale. ,,În unele cazuri este rezonabil să se dea antibiotice unui pacient grav bolnav, înainte să apară rezultatele testului. Dar dacă aceste rezultate se dovedesc a fi negative, antibioticele ar trebui oprite”, consideră Societății de Boli Infecțioase americane.

Principala preocupare vizavi de prescripțiile inutile este aceea că va alimenta rezistența la antibiotic, ori în acest studiu, echipa științifică a descoperit că într-un interval de timp scurt, anumite bacterii izolate de la pacienți aveau semne de rezistență crescută.

Visits: 46

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *