Tim Drone

Programul „Noua Casă”, operațional la 15 august. Normele de aplicare vor fi aprobate săptămâna viitoare

Cei care vor să-și cumpere locuință prin programul „Noua Casă” trebuie să știe că programul va deveni operațional de la data de 15 august, iar normele de aplicare vor urma să fie aprobate în ședința de Guvern, care va avea loc săptămâna viitoare, a afirmat miercuri Dumitru Nancu, directorul general al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

 

Programul „Noua Casă” va fi operaţional la 15 august

 

Potrivit Directorul general al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), normele de aplicare pentru programul „Noua Casă” sunt în prag de avizare, în contextul în care va avea loc o ședință de Guvern săptămâna viitoare, potrivit Digi 24.

„Normele sunt în prag de avizare. Noi sperăm ca săptămâna viitoare normele să intre în aprobare de şedinţă de Guvern, iar la 15 august programul va fi operaţional. Încercăm să încurajăm noile construcţii. Faţă de fostul program ‘Prima Casă’ am mai mărit plafonul la 70.000 de euro. Trebuie să încurajăm şi românii care au un venit mai mare, dar şi dezvoltatorii să ofere nişte condiţii superioare. Dacă un român câştigă mai mult, de ce să nu şi dăm posibilitatea să aplice pentru programul ‘Noua Casă’? Pentru orice locuinţă construită în ultimii cinci ani şi de acum încolo, poţi accesa un credit între 70.001 euro până la 140.000 euro, cu un avans mai mare, de 15%”, a declarat Dumitru Nancu, la întâlnirea COAL-live!, la care au participat antreprenori şi reprezentanţi ai autorităţilor, organizată de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL).

Două tipuri de credite pentru programul „Noua Casă”

 

FNGCIMM a informat, prin intermediul unui comunicat de presă, citat de Agerpres, că vor exista două tipuri de credite pentru programul „Noua Casă”, respectiv:

1) credite de până la 140.000 de euro pentru care se percep un avans de 15% şi se acordă o garanţie în nume şi cont stat în valoare de 60%;Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea…

2) şi credite de până la 70.000 de euro cu un avans de 5% şi o garanţie în nume şi cont stat de 50%.

 

Două tipuri de avans pentru programul „Noua Casă”

 

Beneficiarul plătește avansul reprezentat de diferenţa dintre preţul de achiziţie a locuinţei rezultat din promisiunea bilaterală de vânzare şi finanţarea garantată, iar cuantumul său va fi între 5 şi 15% din preţul de achiziţie a locuinţelor, asta în funcţie de categoriile de locuinţe.

Avansul este de 15% pentru locuințele noi, cu o vechime de cel mult 5 ani, precum și pentru cele care se află în clădiri recondiționate în ultimii 5 ani. Pentru restul locuințelor, avansul va fi de 5%, dar valoarea creditului va fi de cel mult 70.000 de euro.

Finantarea acordata de institutia de credit este garantata de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele si spezele bancare aferente  finantarii garantate si acopera maximum 95% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decât valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei”, potrivit FNGCIMM.

sursa:https://www.b1.ro/

Visits: 23

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *