Tim Drone

Câți bani au dat românii pe mașini noi: cifra care îți arată că nu ne mai facem bine

Pe perioada pandemiei, lovitura semnificativă adusă domeniului HoReCa a fost cap de afiș la multe buletine de știri. Adevărata victimă este însă piața auto.

Un nou raport publicat de DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) oferă o imagine clară a pieței auto din România. Pe perioada pandemiei, românii au fost foarte precauți cu cheltuielile și nicăieri nu s-a văzut asta mai mult decât în cazul achiziției de autoturisme noi.

Numărul mașinilor noi înmatriculate în România este mai mic cu 44% în iulie 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut. În cazul mașinilor rulate, scăderea este de aproape 25% comparativ cu 2019, potrivit datelor comunicate de DRPCIV.

Punctual, vorbim de 14.241 de mașini noi înmatriculate în iulie, cu mențiunea că cifra respectivă include atât autoturisme de uz personal, cât și mai autoutilitare, tiruri, camioane și orice alt tip de vehicule comerciale. Această valoare, comparativ cu ce s-a întâmplat în iulie 2019, este cu 44% mai mică.

În mod previzibil, piața de mașini la mâna a doua nu a văzut o descreștere la fel de mare, dar situația este, de asemenea, fără precedent. Doar în luna iulie 2020, vorbim de 31.113 mașini rulate care au schimbat proprietarul, cu 24,8% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Trăgând linie, pe primele 7 luni din 2020, România a înregistrat un număr de achiziții auto egal cu 211.726 de unități, în scădere cu 17,9% față de 2019. Scăderea este mai mică decât te-ai aștepta pentru că include și primele 2-3 luni din an, în care pandemia nu-și făcuse încă simțite efectele economie în teritoriu.

Dacă ne referim doar la înmatriculări de vehicule comerciale noi (LCV, HCV, Minibus si Bus), acestea au înregistrat în iulie 2020 o scădere de 39,2%, pentru o scădere totală pe primele șapte luni ale anului de 37%.

În topul mașinilor, atât noi, cât și rulate, conduce Dacia, dar și aici scăderea față de primele șapte luni ale anului 2019 este de 33%: de la 28.618 unități înmatriculate în 2019, la 18.949 în 2020.

Visits: 50

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *