Tim Drone

Belarus: Contracandidata președintelui Lukașenko s-a refugiat în Lituania, din cauza represaliilor împotriva opoziției

Svetlana Tihanovskaia, contracandidata preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la recentele alegeri prezidenţiale din Republica Belarus, s-a refugiat în Lituania, alăturându-se copiilor săi, care se aflau deja aici, pe fondul confruntărilor violente între forţele de securitate şi manifestanţii care au ieşit în stradă.

În timpul campaniei electorale, după ce a decis să ia locul soţului său încarcerat pentru a nu participa la alegeri – cunoscutul blogger Serghei Tihanovski – ea a decis să-şi trimită copiii – un băieţel de 10 ani şi o fetiţă de patru ani – într-o ţară din Uniunea Europeană, împreună cu bunica lor, după ce primise mai multe ameninţări cu moartea. Până acum nu s-a ştiu exact unde, potrivit publicaţiei online belaruse Tut.by. 

Această novice în politică, în vârstă de 37 de ani, principală contracandidată a lui Aleksandr Lukaşenko şi creditată cu aproximativ 10% din sufragii de către Comisia electorală de la Minsk, a declarat că ea se consideră drept câştigătoarea scrutinului. Tihanovskaia a decis să nu participe la manifestaţii pentru a evita ‘provocările’. 

Un manifestant a fost ucis luni seara în Belarus, în timp ce mii de susţinători ai opoziţiei au ieşit pe străzile Minskului şi în alte oraşe din ţară pentru a contesta rezultatele oficiale care l-au dat pe Lukaşenko câştigător cu 80,08% din voturi pentru un al şaselea mandat. Opoziţia îl acuză pe Lukaşenko de fraudarea alegerilor, pe fondul numeroaselor critici din partea liderilor occidentali în acest sens.

Martori şi mai multe agenţii de presă ruse şi belaruse au relatat despre utilizarea gazelor lacrimogene de către forţele de ordine, care au tras cu gloanţe de cauciuc şi cu grenade asurzitoare în mulţime.

Baricade au fost ridicate în cursul nopţii de luni spre marţi în unele zone ale capitalei Minsk, iar unii manifestanţi au recurs la cocteiluri Molotov împotriva poliţiei. Media locale au relatat că astfel de confruntări au avut loc şi în alte oraşe.

Visits: 15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *