Tim Drone

Trist și adevărat: Una dintre bogatele ȚĂRI ale lumii are probleme

Un clasament realizat în 2018 de către Fondul Monetar Internațional releva faptul că, în funcţie de venitul pe cap de locuitor, Kuweitul era a şaptea cea mai bogată ţară din lume.

Prezentul sună însă altfel: trist, dar adevărat. Pierderile economice s-au accentuat în Kuwait o dată cu prăbuşirea preţului petrolului, în primăvară. Guvernul are nevoie de 1,7 miliarde de dinari în fiecare lună, potrivit ministrului Finanțelor, Barak Al-Sheetan. Lichidităţile de care dispune trezoreria se vor termina rapid, dacă preţul petrolului nu îşi va reveni. Și dacă Kuwaitul nu se va putea împrumuta.

Deficitul bugetar a crescut

Ministrul Finanţelor a informat Parlamentul că trezoreria dispune de lichidităţi în valoare de aproximativ 7 miliarde de dolari şi nu va putea plăti salariile începând din toamnă, potrivit Bloomberg. Trezoreria mai dispune de lichidităţi în valoare de 6,6 miliarde de dolari (2 miliarde de dinari) şi nu va putea plăti salariile începând cu luna noiembrie. Deficitul bugetar al Kuwaitului a crescut cu 70% în ultimul an fiscal, iar Guvernul estimează că până la finalul lunii martie a anului 2021 se va dubla.

În rezumat: țări bogate, dar fără bani. Așa se poate descrie situația în care se află acum statele dependente de veniturile din petrol, care au probleme după ce prețul țițeiului s-a prăbușit în pandemie.

Visits: 13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *