Tim Drone

AEP: 19.004.986 de români – înscrişi în Registrul electoral, până la data de 25 august

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 25 august este de 19.004.986, cu 21.401 mai mulţi faţă de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, potrivit căreia la data de 31 iulie figurau în registru 18.983.585 de alegători români, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al AEP transmis AGERPRES, diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia, a importurilor de date de la Direcţia Generală de Paşapoarte (DGP) şi de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), precum şi a adăugării alegătorilor români care împlinesc vârsta de 18 ani până la data stabilită pentru alegerile locale, 27 septembrie.

AEP precizează că, în perioada 1 – 25 august, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri: 18.278 de persoane au fost radiate ca urmare a decesului, 113 persoane au fost radiate deoarece li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puşi sub interdicţie.

De asemenea, arată AEP, 78 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în aceeaşi perioada este de 15.115, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Datele importate de la Direcţia Generală de Paşapoarte pe 9 iulie relevă că au intrat în evidenţe 2.771 de alegători noi, iar 258 de alegători nu mai figurează în Registrul electoral, ca urmare a decesului sau pierderii cetăţeniei.

Ca urmare a importului de date de la DEPABD, au apărut 921 de alegători noi care au împlinit vârsta de 18 ani înainte de data de 1 august.

În plus, numărul de alegători care vor împlini 18 ani în perioada 26 august – 27 septembrie este de 21.165.

AEP menţionează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.270.004 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 734.982 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS (Cetăţean Român cu Domiciliul în Străinătate).

Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii, mai precizează AEP.

Visits: 11

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *