Tim Drone

Formulă revoluționară pentru construcția drumurilor

Suedezii sunt considerați, de multe ori, un model de comportament. Mai ales în ultima vreme s-a tot vorbit despre modelul suedez, în contextul pandemiei.

Acum e vorba despre altceva însă. Dar tot legat de acești suedezi, care nu se dezmint. Mulți dintre analiști își pun întrebarea „oare în câte ţări europene se poate vorbi de un grad atât de înalt de responsabilitate în rândurile populaţiei?”. La modul general vorbind, executivul de la Stockholm are încredere în suedezi. În conştiinţa lor civică. Acest contract social, al încrederii, între populaţie şi executiv, este unul care trezeşte acum admiraţia, potrivit sociologilor.

Ei se focalizează pe ecologie

Asfalt care miroase a pădure când este turnat…Pare un vis. Doar pentru noi. Căci suedezii au descoperit formula ecologică pentru construcția drumurilor. O companie de construcții din Suedia a lansat un program revoluționar: refacerea unei șosele din centrul țării cu asfalt ecologic. Este o noutate absolută pe plan mondial. Cu alte cuvinte, suedezii nu numai că stau bine la capitolul drumuri, ci au și inventat asfaltul bio. Covorul asfaltic este realizat exclusiv din materiale care nu afectează mediul înconjurător. Liantul folosit este realizat din materiale naturale din pădure. Chiar și miroase a pădure când este turnat, spre deosebire de asfaltul obișnuit, care miroase a petrol. Înainte de turnare, asfaltul este încălzit cu biocombustibili. Ca un fapt inedit, Suedia este deja un lider mondial în domeniul energiei curate. Și în 2015 prim ministrul suedez, Stefan Löfven, a anunțat că țara sa se va îndrepta spre a deveni “unul dintre primele state de bunăstare fără combustibili fosili din lume”. Mai mult, primul drum electrificat pentru încărcarea mașinilor electrice a fost deschis în Suedia, în 2018.

Cât privește ceea ce au făcut acum cu drumurile, suedezii spun că acesta este viitorul construcțiilor în domeniul căilor rutiere. Pentru ei cu siguranță.

Visits: 17

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *