Boli periculoase prevenibile prin vaccinare

Poliomielita, boala meningocociă și hepatita B sunt doar câteva dintre afecțiunile grave care pot fi prevenite prin intermediul vaccinării.

Dezvoltarea vaccinurilor a avut un rol important pentru sănătatea individului și pentru sănătatea comunitară, cu ajutorul lor unele boli fiind eradicate (variola), iar în cazul altora reducându-se semnificativ incidența (poliomielită, rujeolă etc.). Vaccinurile protejează individul care se vaccinează și, cu cât sunt mai multe persoane vaccinate într-o comunitate, cu atât riscul de pătrundere al unui virus sau al unei bacterii în acea comunitate este mai mic, scrie doc.ro.

Imunizarea previne în prezent câteva milioane de decese în fiecare an cauzate de boli precum difteria, tetanosul, tusea convulsivă, gripa și rujeola. Cu toate acestea, în unele țări, milioane de copii nu au acces la toate vaccinurile necesare.

Iată ce boli grave se pot preveni cu ajutorul vaccinurilor:

Rujeola (pojarul)

Rujeola, cunoscută popular sub numele de pojar, este o infecție virală extrem de contagioasă care implică sistemul respirator, inclusiv plămânii și căile respiratorii. Virusul rujeolei ajunge în aer când cineva care îl are tușește sau strănută. Poate rezista, de asemenea, până la 2 ore pe suprafețe atinse de persoane bolnave. Majoritatea persoanelor care nu sunt imune la rujeolă – 90% – vor face această boală dacă se află în apropierea unei persoane infectate. Rujeola poate provoca pneumonie, inflamarea creierului și poate duce chiar la deces. Înainte de apariția vaccinului, milioane de oameni se îmbolnăveau anual. Vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) se face în două doze, la 12 luni și la 5 ani.

Tusea convulsivă (pertussis)

Tusea convulsivă este o infecție pulmonară care face ca persoana afectată să respire greu din cauza tusei severe. Oamenii pot inspira bacteriile pertussis atunci când o persoană bolnavă tușește sau strănută în apropiere. Tusea convulsivă poate duce la pneumonie, convulsii și respirație încetinită sau oprită și poate pune viața în pericol. Vaccinul hexavalent (difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, boli determinate de Haemophilus Influenzae, Hepatita B) se face la două, patru și 11 luni. Adulții pot face vaccinul combinat DTPA (difterie, tetanos, tuse convulsivă). Este posibil ca și persoanele vaccinate să facă boala, dar manifestările vor fi mai ușoare.

Gripa

Gripa este o infecție virală a nasului, gâtului și plămânilor. Când o persoană care are gripă tușește, strănută sau vorbește lângă alte persoane, picăturile se pot răspândi până la o distanță de doi metri. Prin urmare, oamenii pot lua virusul din aer sau prin atingerea unui obiect sau a unei suprafețe atinse de persoana bolnavă și apoi atingerea propriului nas sau a gurii. Gripa poate crea complicații severe pentru persoanele care suferă de astm sau de diabet. Se recomandă ca vaccinul antigripal să se facă anual.

Poliomielita

Poliomielita este o boală virală care afectează mușchii. Virusul poliomielitei trăiește în intestine, iar oamenii se pot infecta intrând în contact cu fecalele unei persoane bolnave. Majoritatea oamenilor nu prezintă simptome sau au simptome asemănătoare gripei care durează câteva zile, dar poliomielita poate provoca infecții cerebrale, paralizie și moarte. A fost una dintre cele mai temute și devastatoare boli ale secolului al XX-lea. Cazurile de poliomielită au scăzut brusc datorită vaccinării, dar boala încă nu a dispărut la nivel mondial.

Boala pneumococică

Infecția pneumococică este o boală bacteriană care poate provoca multe tipuri de afecțiuni, inclusiv pneumonie, infecții ale urechii și sângelui și meningită (care afectează creierul și măduva spinării). O persoană se infectează prin contactul cu mucusul sau cu saliva unei persoane infectate, iar complicațiile pot fi grave sau chiar fatale. Când e vorba de pneumonie, aceasta este de multe ori letală la persoanele cu vârste de peste 65 de ani. Dacă provoacă meningită sau infectează sângele, și aceste afecțiuni pot pune viața în pericol. Vaccinul antipneumococic se poate face începând cu vârsta de șase săptămâni și se recomandă mai ales persoanelor trecute de 60 de ani.

Tetanosul

Tetanosul este o boală bacteriană periculoasă, care cauzează blocaje, probleme de respirație, spasme musculare, paralizie și chiar moarte. Bacteriile care provoacă tetanosul se găsesc în sol, praf și gunoi de grajd și pot pătrunde în corp printr-o rană deschisă. Între 10 și 20% dintre cazurile de tetanos sunt fatale, decesele fiind mai frecvente la persoanele cu vârste de peste 60 de ani sau care suferă de diabet zaharat.

Boala meningococică

Boala meningococică o afecțiune bacteriană care poate provoca meningită, o infecție și inflamare a creierului și a măduvei spinării. De asemenea, poate infecta sângele. Această boală este cauzată de bacterii care trăiesc în spatele nasului și gâtului unei persoane infectate. Se poate răspândi prin sărut sau dacă persoana locuiește în aceeași casă cu o persoană infectată. Simptomele sunt de obicei febră care începe brusc, dureri de cap și gât rigid. Diagnosticarea și tratarea cât mai curând posibil este esențială.

Hepatita B

Hepatita B este o boală hepatică cronică provocată de virusul hepatitei B. Persoanele cu hepatită B au virusul în sânge și în alte fluide corporale. Adulții îl răspândesc de obicei prin contact sexual sau dacă împart ace. O femeie însărcinată o poate transmite fătului. Hepatita B este de 100 de ori mai infecțioasă decât HIV, boala care provoacă SIDA, poate duce la cancer la ficat și la alte boli hepatice de lungă durată, care pot fi letale. Vaccinul hepatitic B se poate face începând cu primele 24 de ore de viață.

Oreionul

Oreionul este o boală cauzată de un virus care duce la inflamarea glandelor salivare, febră, cefalee și dureri musculare. De asemenea, persoana afectată se simte obosită și nu are poftă de mâncare. Dacă o persoană cu oreion tușește sau strănută, virusul ajunge în aer, iar alte persoane din jur îl pot inspira. Oreionul poate duce la meningită și poate provoca probleme de sănătate de lungă durată, inclusiv surditate și sterilitate la bărbați.

Hib (Haemophilus Influenzae tip B)

Hib este o boală bacteriană care infectează plămânii – ducând la pneumonie, creierul sau măduva spinării – ducând la meningită, sângele, oasele sau articulațiile. Unii oameni au bacterii Hib în nas sau în gât, dar nu sunt bolnavi, însă atunci când tușesc sau strănută, bacteriile se transmit în aer și pot fi inhalate de alte persoane. Bebelușii și copiii mici prezintă un risc deosebit, deoarece sistemul lor imunitar este slab.

Visits: 40