Tim Drone

Spre surprinderea niciunui român, ”sistemul medical are o boală”: soluția găsită de Nelu Tătaru

Orice om care a călcat într-un spital public din România, a mers la o consultație sau a stat într-o sală de așteptare, cunoaște dezastrul din sistemul de medical autohton. Acum, a fost sesizat și de ministrul Sănătății.

În urmă cu aproximativ o săptămână, a ajuns online un raport al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). În documentul cu pricina se putea vedea faptul că România are cele mai multe decese din cauza coronavirus, raportat la numărul de locuitori. Suntem pe primul loc în Europa cu 3,1 la 100.000 de locuitori. Pe locul doi este Bulgaria cu 1,7 la 100.000, în timp Germania, Italia sau chiar și Suedia au 0,1.

Imediat după, medicul Alexandru Rafila a oferit o radiografie rapidă a sistemului medical românesc și a spus că problema este inabilitatea spitalelor autohtone de a trata comorbiditățile care, în final, duc la decese.

„Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanță apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate țările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică. Asta demonstrează că pacienții din România care fac infecția cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulți, din categoria persoanelor cu comorbidități, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicații, și din păcate se ajunge și la deces”, a declarat Rafila, la Digi24, în contextul în care România are o rată a deceselor de 3,1 la 100.000 de locuitori.

A venit acum rândul lui Nelu Tătaru, din poziția de Ministru al Sănătății, să ofere o perspectivă similară, la fel de dramatică, asupra sistemului medical din România. Oficialul a clasificat structurile sistemului autohton care pe o boală, ”începând de la medicina primară, până sus”.

„Putem remedia nişte lucruri, trebuie să cunoaştem realitatea şi trebuie să o cunoaştem în întregime. (…) Sistemul medical are o boală, începând de la medicină primară până sus. (…) Deschiderea totală a Ministerului Sănătăţii, a mea personală, în vederea modificării unei legislaţii şi în vederea aducerii medicului care este în centru, a corpului medical la acea capacitate de performanţă pentru care s-a pregătit în a acorda un act medical de calitate. Se discută de o pandemie în care au fost prezenţi toţi, mai în faţă sau mai în spate. Cred că a fost o pandemie care a deschis ochii tuturor şi ne-a făcut să lăsăm nişte orgolii care există în tagma medicală şi să adaptăm din mers capacitatea până în acest moment. Sper ca această lună de foc care este septembrie să ne dea capacitatea noastră, atât colegial, cât şi profesională, să putem gestiona acest moment”, a spus Tătaru în cadrul unei dezbateri organizate de PNL Bucureşti.

Singura speranță este o reformă semnificativă a legii sănătății, ”o lege corectă, adaptată zilelor noastre”. Din păcate, nu știm când va veni, dacă va veni vreodată. „Aşteptăm ca o lege corectă adaptată zilelor noastre, trecută printr-un legislativ care să înţeleagă nu doar menirea acelei legi, ci şi însemnătatea ei, va putea face să avem o adevărată reformă în sănătate. Suntem într-o perioadă care ne-a făcut pe toţi să vedem realitatea. Chiar dacă o ştiam, nu o recunoşteam”, a concluzionat ministrul.

Visits: 25

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *