Gaming pe un laptop cu grafica integrata, GeForce Now si un BenQ EX2710 MOBIUZ – Sa vedem ce a iesit!

De ceva vreme m-a tot traznit o idee. Odata cu popularizarea GeForce Now si cu cresterea semnificativa a librariei de jocuri, stateam si ma miram: oare mai ai nevoie de un PC de gaming daca esti un jucator casual? Asa ca am profitat de moment si de monitorul pe care-l aveam la review, un BenQ EX2710 MOBIUZ pentru a-mi transforma laptop-ul cu grafica integrata intr-un sistem de gaming capabil de Ray-Tracing cu detalii Ultra si 60FPS constant la rezolutie FullHD. Am reusit asta gratie abonamentului Founders si experienta a fost superba, dar haideti sa va povestesc mai multe.

BenQ EX2710 MOBIUZ – Un mid-range veritabil care nu face rabat la calitate

Despre noua gama MOBIUZ a producatorului am mai vorbit, insa BenQ EX2710 este primul pe care pun mana. Avem in fata un monitor de 27″ cu panou IPS la rezolutie FullHD. Mai mult de atat, acesta are o rata de refresh de 144Hz. Alaturi de aceste specificatii de baza, avem si o suita de caracteristici premium. Vorbim despre un panou compatibil cu G-Sync si FreeSync Ultimate, HDR400, un senzor de lumina ambientala si chiar si un sistem de boxe integrat; ce sa mai, tot ce-ti trebuie pentru un sistem de gaming fara foarte mari pretentii.

Seria MOBIUZ este raspunsul BenQ pentru propriile monitoare de gaming dedicate entuziastilor, adica sub-divizia Zowie. Unde Zowie scoate modele de 240Hz cu tot felul de tehnologii pentru pasionatii eSports, MOBIUZ vrea sa se adreseze gamer-ului casual care vrea sa se bucure de o imagine foarte fluida si vie, fara sa aiba nevoie de o placa video high-end. Pana la urma, intram in era 4K60, astfel un sistem mid-range poate tine piept fara probleme unui joc AAA la rezolutie FullHD si 144FPS.

Review BenQ MOBIUZ EX2710

Constructia monitorului este un lucru care iti sare in ochi, astfel BenQ EX2710 arata a monitor de gaming, dar este destul de elegant incat sa se potriveasca si intr-un mediu mai „non-gaming„. Panoul IPS asigura si o calitate ridicata a imaginii cu un colorit viu, ceea ce-l face potrivit si pentru vizionare de filme, sau chiar pentru ceva editare foto/video la nivel amatoricesc. Pentru mai multa mobilitate, stand-ul monitorului ii permite utilizatorului ajustarea pe inaltime si rotirea monitorului in functie de nevoie. Nu suporta rotirea la 90 de grade in mod portret, insa nu stiu cati oameni ar folosi asa un astfel de monitor.

Boxele integrate se aud surprinzator de clar si chiar daca sunetul nu este puternic si nu se compara nici de departe cu EX2780Q, adica modelul premium, diferenta de pret este sesizabila. In lipsa de altceva insa, sistemul audio integrat in BenQ EX2710 poate inlocui cu succes o pereche de boxe 2.0.

De departe cea mai buna parte la BenQ EX2710 MOBIUZ este insa raportul pret/calitate. Producatorul il are disponibil direct pe site pentru 300$, ceea ce dupa TVA si taxe s-ar traduce in preturile din Romania in aproximativ 1.600 de lei. Iar pentru ce ofera, nu pot spune ca este un deal prost deloc.

Ce setup am folosit?

Pai, se da urmatoarea configuratie pentru testul de astazi. Am luat un laptop Lenovo IdeaPad 7 Slim cu AMD Ryzen 7 4800U. Inainte sa ma luati pe sus si sa-mi ziceti ce puternic e procesorul, trebuie sa va zic si ce placa video are: Radeon Vega 8. Deci avem in fata o placa video integrata care are dificultati si cand vrei sa rulezi FIFA. Si ca sa-l fac cat mai PC, am legat mai sus amintitul BenQ EX2710 si un set de periferice Logitech. Da, da, nu sunt cele mai de buget chestii posibile, dar asta aveam la indemana. Iar setup-ul complet arata cam asa.

Laptop-ul in priza, jucariile conectate, retea WiFi 5GHz pentru ca nu avem port RJ-45 pe chestiune si cam asta a fost. Ah da, partea cea mai importanta: GeForce Now Founders. Adica abonamentul de 5 coco jumate’ de la NVIDIA care iti permite sa te joci cele mai tari titluri pe un laptop office/media precum cel folosit de mine. In plus, am considerat ocazia asta numai buna deoarece monitorul este FullHD, adica fix cat poate oferi momentan platforma de game streaming a producatorului de placi video.

Cat de bine se descurca GeForce Now in comparatie cu un PC?

Aici treaba devine si serioasa, dar si interesanta. Cand am testat GeForce Now initial pe la inceputul anului, toata chestia asta era inca intr-o stare incipienta. Nu se stia sigur ce vrea abonamentul asta de la noi, cum nici noi nu prea stiam ce asteptari putem avea. Dar iata ca tehnologia s-a maturizat, platforma a crescut si in tot acest timp nu a facut decat sa se dezvolte si mai mult. Asa am ajuns sa vedem suport pentru Ray Tracing, DLSS 2.0, capturi de ecran, filtre peste jocuri, NVIDIA Ansel pentru screenshot-uri si cel mai important, o librarie destul de bogata de jocuri.

Si inainte sa intrebati de ce am folosit un monitor de 144Hz pe GeForce Now, trebuie sa stiti ca platforma are si un mod Competitive care iti randeaza jocul la 720p, insa iti ofera 120FPS. Iar pentru treaba asta am folosit ca referinta Counter-Strike: Global Offensive. Prima impresie, pe scurt, e cam asa: jocul a rulat decent, insa nu pot spune ca s-a vazut prea ok, iar faptul ca rezolutia era foarte mica pe un ecran clar prea mare nu mi-a ajutat cauza. Astfel, din perspectiva unui om care joaca destul de bine tampenia asta de joc (rank DMG, weird flex but ok) nu as putea sa intru intr-un meci competitiv si sa am pretentii sa am macar un scor pozitiv la final. Dar este ceea ce este.

NVIDIA GeForce Now Control RTX Ultra FullHD

Dupa care am zis sa lasam joaca de copii mici cu jocuri ieftine si proaste si sa trecem la lucruri mai serioase. Asadar am intrat in Control: un joc care suporta atat Ray-Tracing cat si DLSS 2.0 si pe langa toate astea, arata foarte bine si ofera un gameplay interesant. Aici, GeForce Now s-a flexat in toata splendoarea sa gratie sistemelor pe care ruleaza masinile virtuale folosite de noi zilnic. Cu detaliile la maxim si Ray-Tracing pe High, am incercat prima oara sa joc cu DLSS 2.0. Dupa care m-am gandit: „Da’ ia stai ma asa, ca astia nu se joaca pe GTX-uri aici. Au ditamai matahalele de servere!” Asa ca am intrat in setari si am dezactivat DLSS pentru a vedea daca performanta este afectata in vreun fel. Spre surprinderea nimanui, jocul a rulat in continuare fara probleme la 60FPS. Iar de aratat? Ei bine, a aratat cam asa:

Un alt lucru de care m-am temut putin a fost input lag-ul, insa am ramas placut surprins cand am vazut; sau mai de graba cand nu l-am vazut. In Control si in Counter-Strike nu am sesizat vreun delay, insa asta cred ca tine si de platforma. In Metro Exodus rulat pe Epic Games Store am avut mereu, dar mereu, un input lag destul de sesizabil, iar in jocurile rulate de pe Uplay este cam 50/50. Cateodata merg foarte bine, cateodata pur si simplu zici ca rulez GeForce Now de pe un server de pe luna si dureaza pana ajunge comanda de la un cap la altul.

GeForce Now chiar poate inlocui un PC de gaming, dar depinde de utilizator

Cred ca cel mai bun exemplu aici este fix situatia mea. Acum doua saptamani am trecut pe la Buzau in weekend si am ramas la parinti. De obicei imi aruncam si PlayStation-ul in ghiozdan langa laptop, dar de data asta am renuntat. Am luat ultra-portabilul de la Lenovo, un mouse si un controller wireless. Cand am vrut sa joc un PC Building Simulator, am conectat soarecul si m-am folosit de tastatura laptop-ului. Dupa care am vrut sa ma dau o tura pe circuit in Trackmania, asa ca mi-am legat controller-ul prin Bluetooth si aia a fost tot. Iar toate astea fara cine stie ce impact asupra bateriei deoarece laptop-ul a fost mai mereu aproape de idle; sau cat o consuma un stream FullHD.

Dupa ce m-am jucat pe GeForce Now, trebuie sa recunosc ca mi-a lipsit PC-ul personal cu RTX 3080 si rezolutie 1440p la 144Hz. Dar eu sunt un caz fericit de om care nu trebuie sa-si faca griji pentru PC. Dar cum va functiona treaba asta pentru alti oameni? Ei bine, aici tine foarte mult de fiecare. Personal, nu vad cum o astfel de platforma ar putea inlocui un PC, stiti voi, personal. In schimb, un om care nu are pretentii la rezolutii mari si framerate-uri extreme, nu cred ca va avea nimic de reprosat unui abonament Founders. Mai ales cand iti ofera si RTX si posibilitatea de a-i da setarile jocului la maxim pentru a te bucura de o fidelitate grafica cat mai buna posibil.

Asta este complet ok si cred ca ne arata si directia in care vrea sa mearga GeForce Now. Cred ca in cazul acesta NVIDIA mizeaza mai de graba pe oamenii care nu vor sau nu isi permit o placa video dedicata destul de puternica cat sa tina jocuri noi la detalii mari. Si inteleg perfect asta, mai ales cand ma gandesc si la multi care folosesc laptop-uri pentru munca, pentru mobilitate, iar un astfel de abonament pur si simplu le permite sa faca ceva mai mult.

Visits: 52