Tim Drone

România va câștiga sute de hectare de teritoriu. Ce se întâmplă acum în Dobrogea

Zona Dobrogei urmează să beneficieze, în urma unui program finanțat cu bani europeni, de o suprafață mai mare de teren. Astfel, România va câștiga câteva sute de hectare în plus de teritoriu.

Proiectul “prin care România va câștiga sute de hectare noi de teritoriu” în Dobrogea

Litoralul românesc va arăta total schimbat anul viitor. Acesta ar putea câștiga sute de hectare noi. Potrivit directorului Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, plajele din România ar urma să crească în 2021 cu 60 până la 100 de metri. Acest lucru este posibil în urma debutului celei de-a doua faze a proiectului prin care se încearcă stoparea eroziunii costiere.

“Așa arată începutul fazei a doua a proiectului de stopare a eroziunii costiere, prin care România va câștiga sute de hectare noi de teritoriu – peste 2 km de conductă, aliniată pe plaja din Năvodari, așteptând să fie sudată. Montarea acesteia a intrat deja în linie dreaptă, urmând ca în curând să o punem în funcțiune.

Prin ea, mii și mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre și «aruncate» pe plajele existente, lățimea acestora urmând să crească anul viitor cu încă 60 – 100 de metri. Iar acesta este doar începutul acestei faze din proiectul #ABADL-ului, la care oamenii de aici muncesc cu profesionalism de ani de zile”, a precizat Bogdan Bola pe pagina sa de Facebook.

Litoralul românesc va fi dublat prin programul programului de nisipare a Zonei de Coastă Turistică foto - Facebook/Bogdan Bola

Litoralul românesc va fi dublat prin programul programului de nisipare a Zonei de Coastă Turistică
foto – Facebook/Bogdan Bola

Plajele din România se vor dubla ca suprafață

Programul de nisipare a Zonei de Coastă Turistică este finanțat din fonduri europene. Prin intermediul aplicării acestuia, suprafața litorală a României urmează să se dubleze. Anunțul a fost făcut chiar de către ministrul Mediului, Costel Alexe. Dincolo de creșterea suprafeței de nisip, proiectul își propune să ia măsuri și în privința biodiversității din zona Dobrogei. Astfel, vor fi refăcute ecosistemele marine și va fi conservată biodiversitatea.

“Peste 840 de milioane de euro, care sunt investite în această a doua etapă a proiectului, prin care, pe o lungime de 30 de kilometri, vom reuşi nu doar să combatem eroziunea costieră – fapt care ar fi dus ca în următorii 10-20 de ani România, pe anumite porţiuni, să nu mai fi avut plaje – reuşim prin acest proiect să dăm o şansă biodiversităţii, astfel încât au fost prinse măsuri pentru prima oară.

Vorbim de refacerea ecosistemelor marine şi de conservare a biodiversităţii şi, poate, cel mai important, pentru întreaga societate românească şi este vestea bună, prin acest proiect, suprafaţa plajelor României va fi dublată”, a declarat Alexe, conform digi24.ro.

Visits: 15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *