Tim Drone

Coronavirus și gripa sezonieră, depistate simultan la o persoană, pentru prima oară: unde s-a întâmplat

În ultimele luni, autoritățile au lansat mai multe avertismente de apariția unui ”super-virus” care combină coronavirus cu gripa sezonieră. Inevitabilul s-a produs pentru prima oară.

A început sezonul de gripă în mai multe colțuri ale mapamondului. În contextul în care infecțiile cu coronavirus nu au dispărut, mai mulți experți erau de părere că vom avea infecții simultane cu ambii viruși la aceeași persoană. Pentru prima oară în acest an, fenomenul s-a petrecut la o persoană din Mexic.

Comunitatea medicală a luat foarte în serios acest caz în premieră. Medicii sunt îngrijorați de presiunea semnificativă suplimentară pe care ar putea-o pune astfel de cazuri asupra sistemului sanitar, întâi din Mexic și, ulterior, în alte țări ale lumii.

„Mai mult decât convergenţa celor două boli la aceeaşi persoană, un lucru mai puţin obişnuit, trebuie să ne preocupe juxtapunerea epidemiei cu sezonul de gripă, fapt ce ar putea duce la o saturaţie a spitalelor”, a scris luni, pe Twitter, Alejandro Macias, responsabil cu gestionarea epidemiei de gripă în Mexic din 2009.

Confirmarea primului caz de gripă și coronavirus la aceeași persoană a fost făcută duminică de guvernul mexican. Primele afirmații pe marginea acestui subiect au fost făcute de Jose Luis aloma, director general de epidemiologie în cadrul Ministerului Sănătății. „A fost raportat în Mexic primul caz privind prezenţa simultană a celor două virusuri, atât a virusului SARS-CoV-2, agentul patogen care provoacă boala Covid-19, precum şi a virusului AH1N1, care declanşează gripa”, a precizat el.

Din păcate, persoana confirmată atât cu gripa sezonieră, cât și cu Covid-19 are mai multe comorbidități. Este vorba despre o femeie în vârstă de 54 de ani cu antecedente de obezitate, a avut cancer, suferă de o boală autoimună și are și o afecțiune pulmonară cronică. Momentan, pacienta a fost spitalizată, iar evoluția ei este bună. Ca referință, pacienta a început să prezinte simptome la sfârşitul lunii septembrie, fapt ce a determinat spitalizarea ei la Institutul Naţional de Ştiinţe Medicale şi Nutriţie Salvador Zubirán.

În ceea ce privește situația pandemiei de coronavirus din Mexic, această țară are 817.503 cazuri depistate de Covid-19 care s-au reflectat în 83,781 de decese.

Visits: 12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *