Sony a prezentat interfaţa lui PlayStation 5 şi funcţiile sale software (Video)
Încă o săptămână şi încă o prezentare a lui Sony PlayStation 5, de această dată cu accentul pe interfaţa consolei şi pe funcţiile sale software. Mai jos avem un walkthrough de 11 minute cu privire la interfaţa şi softul consolei, pe care vă invităm să îl disecăm în următoarele rânduri.
Clipul se axează în special pe Homescreen şi pe ceea ce Sony numeşte “Control Center”. Homescreen-ul este similar cu ce am avut pe PS4, cu o serie de tile-uri asociate jocurilor şi aplicaţiilor instalate. E un sistem de tile-uri scrollabile orizontal sus şi jos se dezvăluie informaţii despre fiecare joc. Tile-urile ocupă acum mai puţin spaţiu şi au colţurile rotunjite. De fiecare dată când treci peste un joc vei vedea un “hub” al său, cu gameri care fac streaming, detalii despre titlu, clipuri, screenshoturi şi ştiri.
[embedded content]
Apare şi un tab nou, Explore, care îţi arată toate jocurile, conţinuturile pe care le ai, ştirile despre jocuri, dar şi despre hardware PlayStation. PlayStation Store rămâne şi acum cel mai din stânga tile şi din ce am înţeles este o parte integrantă din sistemul de operare şi nu o aplicaţie separată. Se pare şi că aplicaţiile media au fost separate cu propriile taburi, faţă de jocuri.
O zonă interesantă este Control Center, o noutate pe PS5. Se activează apăsând butonul PlayStation de pe controller. E practic un meniu cu shortcuturi rapide pentru alternarea între jocuri, notificări, lista de prieteni, setările audio şi cele de controller. Un Control Center e ceva ce avem pe telefoane de o bună perioadă, aşa că e interesant să îl vedem şi pe PC. Gândiţi-vă la el ca o combinaţie de Recents/Multitasking cu Quick Settings. Sunt şi Cards în Control Center, care oferă opţiuni contextuale pentru fiecare joc.
Un card este Activities, o colecţie de opţiuni şi activităţi pe care le poţi face cu un anumit joc. Un card pentru Sackboy spre exemplu îţi permite să schimbi nivelul jucat, iar apoi apare un card cu obiective în acel nivel. Unele jocuri vă oferă şi hint-uri şi ghiduri video sub formă de Cards. Avem şi o funcţie picture in picture care îţi permite să vezi prietenii jucând jocuri în vreme ce te joci. Poţi face şi captura video 4K cu gameplay direct pe consolă şi să o partajezi spre social media.
În plus poţi introduce caption/text folosind microfonul din controller, iar acesta va accepta şi comenzi vocale.